Петък, 10 Nov 2023
        
Новини

Какво трябва да знаем преди круиз - втора част

  10.08.2023 15:00  
Какво трябва да знаем преди круиз - втора част

Продължаваме темата с полезните съвети и информация преди пътуване с круиз.

Багаж

  • Няма строго определен лимит относно количеството багаж, което всеки пасажер може да качи на борда на кораба. Все пак, като ориентир, повечето круизни компании препоръчват индивидуалният багаж да не надвишава 2 броя пътни чанти, всяка от които с тегло максимум 23 кг.
  • В случай на пътуване до началната точка на круиза със самолет пасажерите трябва предварително да се консултират с авиокомпанията относно разрешеното количество багаж, което могат да качат на борда на самолета.
  • Желателно е пътниците да носят ценните си вещи, необходимите лекарства, малко бельо и тоалетни принадлежности в ръчния си багаж. Това би било от голяма полза за пътника в случай, че багажът закъснее или се изгуби по време на пътуването от България до начално пристанище.
  • Етикетите за багаж, които се предоставят заедно с круизния билет, трябва да бъдат закачени за багажа в деня на качването на борда на кораба. На тях трябва да бъде четливо изписан номерът на каютата или в случай, че такъв не е известен (при резервация на т.нар гарантирана каюта) - на етикета да бъде записано "GTY".
  • Етикети за багаж могат да се получат също и на круизния терминал в отправното пристанище.

Пътуване до пристанището

  • При директна връзка летище-кораб, трябва да се има предвид, че са необходими минимум 4 часа за преминаване на граничния контрол на летище, транспортиране до круизния терминал и качване на круизния кораб. Трябва да се отчитат и възможните автомобилни задръствания в някои градове, представляващи начални пристанища за различни круизни маршрути.
  • Круизната компания не носи никаква отговорност при закъснение от страна на туриста.
  • Във всички начални и крайни пристанища повечето круизни компании организират директни трансфери летище/кораб или кораб/летище. Резервацията на такъв трансфер изисква предоставянето на подробна полетна информация. Директните трансфери се предлагат само в деня на отплаване от началното пристанище и в деня на пристигане на кораба в крайното пристанище от маршрута.
  • Има възможност и за допълнително закупуване на "pre-cruise" или post-cruise" пакети, включващи от 1 до 3 нощувки в началното или крайно пристанище преди или след круиза и трансфер от хотел до кораб или от кораб до хотел. Информация за цените на трансферите и за цените на Pre-cruise и Post-cruise пакетите се предоставя при конкретно запитване.

Паркинги на круизните терминали

  • В непосредствена близост до повечето начални пристанища има паркинги, подходящи за настаняване на автомобили, за времето на круиза. Услугата се заплаща по тарифите на съответния паркинг.

Теодора Петрова



  Последни новини
  Анкета