Четвъртък, 09 Nov 2023
        
Дестинации

Световни пристанища, от където круизните компании започват пътешествията

  10.08.2023 16:30  
Световни пристанища, от където круизните компании започват пътешествията

Чивитавекия – Рим

Корабите обикновено пускат котва в пристанището Чивитавекия. Летището на Рим, Фиумичино е на 1 час от пристанището (50 км.) Има жп гара в град Чивитавекия, приблизително 10 мин. пеша от центъра на града. Влаковете са на често и ви отвеждат до Рим – център (станция Термини). Крайни спирки са или Roma Ostiense, или Roma Trastevere. От тези 2 гари може да смените влака до летището. Разстоянието се взема според скоростта на влаковете (между 1 час, 1:20 мин.). Пристанището е твърде голямо, то предлага автобуси, които циркулират от пристана на кораба до входа на круизния терминал. Обикновено таксита спират на кея, но те струват скъпо и вземат около 80-100 евро до Рим. Круизните компании предлагат удобен организиран трансфер като ви вземат от летището и ви извозват до самият кораб в деня на качване/слизане от кораба.

Барселона, Испания

От летището на Барселона до пристанището е около 25 мин с такси. От пристанището до центъра на града е 5 минути с такси. От летището до центъра може да стигнете с такси, с автобус „Aerobus”, с влак „RENFE” (на всеки 30 мин.) и рентакар. Разстоянието се взема около 25 минути.

Форт Лодърдейл

Приблизително на 37 км от Маями, второто най-голямо круизно пристанище в света с 12 терминала. От летището на Форт Лодърдейл (FLL) до пристанището е 8 км. Има маршрутни таксита от летището до пристанището. Няколко добри хотела близо до пристанището: Holiday Inn Express – Convention Center, Fort Lauderdale Marina Marriott, Best Western Marina Inn & Yacht Harbor, the Sheraton Yankee Clipper and the Embassy Suites.

Маями, Флорида

Считан за „Круизната столица на света”, с известните си плажове и нощен живот привлича безброй посетители. Маями е разположен в югоизточната част на Флорида, в устието на река Маями. На 45 км от Форт Лодърдейл. Пристанището на Маями е свързано с градската част посредством мост. От летището на Маями до пристанището са около 11 км. Таксиметрова услуга е около  24 долара от летището до круизния терминал.

Сидни

Пристанището на Сидни е една от топ дестинациите на круизните компании, с два круизни терминала разположени в центъра на града, до южната страна на Sydney Harbour Bridge и известната Опера на Сидни.  От летището до пристанището отнема около 30 мин. Круизната индустрия спомага с над 150 милиона долара годишно за държавната икономика.

Дубай

Пристанището Порт Рашид е разположено в града и емиратството на Дубай, на бреговете на Персийския залив. Носи името на Шейх Рашид, управляващ Дубай, и е било завършено през 1973г. Разположено на 335 метров кей, предлагащ капацитет на 2 кораба да застанат едновременно на пристан. Терминалът е около 3300 кв.м и бързо достига популярност за зимни круизи, като обслужва големи кораби.

Хонконг

В пристанището на Хонконг има 2 круизни терминала: стария Ocean Terminal и новия Kai Tak Cruise Terminal, който е разположен в сърцето на залива и предлага панорамна гледка към живописния хоризонт. Повечето круизни кораби идват към новия терминал, който се намира доста далеч от най-близката метростанция. В дните на пристигане и заминаване на корабите се правят безплатни трансфери до терминала. За да намерите спирката за безплатния трансфер до круизния терминал на Kai Tаk, първо трябва да вземете метрото до станция Kowloon Bay (зелена линия). Трансферите се правят на всеки половин час. От тази метростанция до терминала може да се придвижите с автобус 86.

Баошан (Шанхай)

От центъра на Шанхай до терминала може да стигнете с жълта линия на метро №3, или автобус №9, 160 и 508 от станция Baoyang Road. Разстоянието от станцията до пристанището е около 3-4 км. Друг вариант за придвижване е такси, разстоянието от международно летище Пудонг до круизния терминал на Баошан е около 50 км, 45 минути с кола. Имайте предвид, че повечето шофьори на таксита не знаят английски език за това е препоръчително да имате адресът на китайски (круизната компания изписва точната локация на китайски език в круизния билет). Това пристанище е най-голямото в Азия и осмо по големина в света според потока на пасажери.

Сингапур

В пристанището на Синагпур има 2 круизни терминала: старият терминал  Singapore Cruise Centre, който се намира до острова Сентоза, и новият круизен терминал Marina Bay Cruise Centre,  койт се намира в район Marina South. Повечето големи кораби застават в новия терминал. Днес вече е един от най-големите в Азия. Летище Чанги се намира на 20км от новия терминал. Най-бърз и най-удобен начин за придвижване до пристанището е такси (около 15-20 Евро). Придвижването с градски транспорт не е препоръчително, защото ще ви се наложи да смените няколко автобуса и пътя ще отнеме около 1 час, дори повече.

Теодора Петрова



  Последни новини
  Анкета