Понеделник, 13 Nov 2023
        
Кораби Морски круизи Новини

Какво трябва да знаем по време на круиза – част I

  14.08.2023 14:30  
Какво трябва да знаем по време на круиза – част I

Хранене на борда на кораба

Класически круизи:

  • Обикновено ранната закуска се сервира на палубата между 6:30 и 7:00 ч.
  • Закуската се сервира в ресторанта от 7:00 до 09:30 ч., в бюфета от 7:00 до 10:00 ч. или в каютите от 7:30 до 10:00 ч. (с изключение в деня на слизане от кораба. Обслужване в каютата може да се поръча чрез формуляра, намиращ се в каютата.
  • Обикновено обядът се сервира от 12:00 до 14:30ч. в ресторанта и в бюфета на палубата.
  • Вечерята се сервира в ресторантите на две смени в 19:00 и в 20:45ч. Часовете за хранене може да варират в зависимост от разписанието на кораба в зависимост от часовете на пристигане и отплаване в отделните пристанища. Всички промени ще бъдат посочени в дневната програма.
  • В случай на специални изисквания относно храната, круизната компания трябва да бъде уведомена в момента на резервацията за круиз. Круизната компания не гарантира сервирането на всички възможни видове специална храна.
  • Резервация за обяд и/или вечеря в специализираните и а-ла-карт ресторантите може да бъде направена на рецепция.
  • Промяна на смяната за вечеря се заявява при качването на кораба.

Freestyle круизи:

  • Пътуването на круизните кораби включва целодневно хранене.
  • Същността на Freestyle cruising се състои в това пътниците сами да избират къде и кога да се хранят. Няма фиксирани часове за хранене.
  • Точното работно време на различните ресторанти се изписва в ежедневната програма на борда на кораба. Обичайно за вечеря ресторантите отварят в 17:30 ч. и приключват в 22:30 ч. (последно приемане на поръчки).
  • Понякога в пиковите часове се случва пасажерите да почакат няколко минути, за да бъдат настанени на подходяща за тях маса.
  • При някои круизи в различни зони на борда на кораба има разположени електронни табла, показващи запълняемостта на заведенията за хранене в реално време.
  • За основните "a-la-carte" ресторанти не се изисква предварителна резервация.
  • За специализираните ресторанти се изисква предварителна резервация.
  • Пасажерите могат да се хранят и в каютата - на разположение е денонощен безплатен рум сървис (с изключение на деня на приключване на круиза).

Повечето от специализираните ресторанти изискват заплащане на такса в размер 10 до 25 щатски долара на човек при всяка резервация. Ястията от основното меню на специализираните ресторанти не се заплащат. Заплаща се за разширеното меню, за което са посочени цени. Тези ресторанти са отбелязани на плана на кораба.

Напитки

При повечето круизи небутилираната вода, студен и топъл чай, кафе са включени в цената. Баровете и ресторантите на кораба предлагат голямо разнообразие от напитки срещу допълнително заплащане. Сметката за всички напитки, закупени в баровете и ресторантите на борда на кораба, се записва на бордната карта и се урежда в края на круиза. При някои круизни компании към цената се добавя и такса обслужване в размер на 15%. Лица под 18 години не могат да закупуват и употребяват алкохол на борда на корабите.
Лица от 18 до 21 години могат да закупуват и консумират бира и вино в присъствието на родителите си на борда на корабите. Всякакъв алкохол, закупен преди качването на кораба или по време на престоя в някое пристанище, трябва да се депозира на рецепция. Алкохолът се връща при приключването на круиза.

Облекло

Облеклото трябва да бъде подходящо за сезона. На борда на кораба пътниците могат да носят удобно всекидневно облекло. Препоръчва се носенето на слънчеви очила и шапки. На борда са подходящи сандали или обувки с гумени подметки, а за бреговите екскурзии - спортни обувки. Всеки от корабите разполага със спортен център, за ползването на който е необходимо спортно облекло и обувки. За да се предпазят пътниците от температурните разлики при преминаването между климатизираните помещения и откритите пространства на кораба, се препоръчва носенето на леки връхни дрехи или шалове. Непременно трябва да се вземат предвид изискванията към облеклото в различните страни. Скромното облекло е задължително за посещения на църкви и други религиозни паметници при бреговите екскурзии.

Класически круизи:

  • Вечерното облекло се разделя на неофициално, полуофициално и официално. Повечето вечери на кораба са неофициални. За тези вечери препоръчваме летни рокли за жените и леко сако за мъжете. За официалните вечери препоръчваме коктейлни рокли за дамите и леки костюми за мъжете. За ГАЛА вечерите и партитата препоръчваме тъмен костюм.

Freestyle круизи:

  • Freestyle Cruising дава свободата за облекло според желанието и възможностите на всеки пасажер.
  • Подходящо е всекидневното облекло. Обстановката на борда позволява и официално облекло.
  • Единствените ограничения важат за ресторантите след 17:30ч., където не се разрешава влизането с бански костюми и къси панталони.

Теодора Петрова



  Последни новини
  Анкета