Понеделник, 13 Nov 2023
        
Морски круизи Новини

Круиз на All Inclusive? – I част

  14.08.2023 16:20  
Круиз на All Inclusive? – I част

Ако случайно не сте ходили на почивка през последните години или сте живяли на друга планета напоследък, има вероятност да не сте чували това понятие, намигват от cruisit.bg. All Inclusive, или тромаво изписано на кирилица "ол инклузив" е вид база на изхранване в хотел или курорт, при който в предварително платената от вас цена е включено освен цялото изхранване по време на почивката, също така и консумацията на напитки - безалкохолни и алкохолни, а обикновено и някакъв пакет допълнителни услуги като например използване на спортните съоръжения на хотела или курорта, безплатно ползване на чадър и шезлонги на плажа и т.н. Това е съвсем общо определение, разбира се. В надпреварата си за повече клиенти, курортите в цял свят, а най-вече в Турция и арабските страни, включват все повече услуги в стандартната програма All Inclusive, като я украсяват до гръмки термини като Ultra All Inclusive, Mega All Inclusive и др. All Inclusive дотолкова стана "стандарт" за една качествена почивка, че повечето клиенти са изненадани и леко разочаровани в момента, в който разберат, че когато резервират круиз, получават "само" пълен пансион - т.е. в цената на един круиз освен настаняването в избрания от вас тип и категория каюта, се включва и изхранването на борда на кораба, но напитките остават извън предплатените услуги, с изключение на наливни чай, кафе, вода и сокове на закуска и обяд.

Какъв е стандартът при круизите?

Логичният въпрос на повечето хора е защо круизните компании не последват общата тенденция в туризма и не направят стандартната си база на изхранване от пълен пансион на All Inclusive. Отговорът, който круизните компании дават също е логичен. Фокусът при круизите е не дотолкова консумацията на напитки, а една почивка, изпълнена с много активно забавление, спорт, активности, които да включват цялото семейство - игри, състезания, шоу програми и т.н. Освен това, през деня обикновено сте на брега в някой от градовете, в които акостира вашият круизен кораб по маршрута си, за да може да опознаете и разгледате много места за вашата седмица ваканция. Философията на круизите е да почивате активно, обогатявайки се от новите места и впечатления, които са в изобилие, докато при класическата почивка в голям хотел на морския бряг, например, целта на хотела е да ви задържи в рамките на своята територия максимално дълго. През деня обикновено сте на плажа пред хотела или край някой от басейните, което в повечето случаи си е предпоставка за консумация на повече напитки в самия хотел. Другата, не толкова популярна причина за въздържанието на круизите от All Inclusive програми е, че въпреки широкото си отваряне за масова публика в последните години, круизните компании все още държат круизите да са една по-класна почивка и съвсем логично се пазят от неизбежните вълни от т.нар. "алкохолен туризъм", които често заливат известните All Inclusive курорти в Турция и Египет, например.

Но въпреки всичко, All Inclusive на круиз е възможен!

Както при всички установени норми и стандарти, изключения има. Някои от тях са съвсем малки. При круизите на Norwegian Cruise Line или Royal Caribbean International, например, може предварително или при първото си качване на кораба, да си предплатите т.нар. Soda Package, т.е. пакет за безалкохолни напитки, което ви дава възможност по време на цялото пътуване със специална чаша за многократна употреба, с капак и сламка, да получавате неограничено количество безалкохолни напитки от машините във всеки бар и ресторант на кораба. Тази услуга рядко привлича възрастните, но е особено подходяща за деца, тъй като те по принцип са доста активни и често или направо непрекъснато се "наливат" с безалкохолни. Да, не са много полезни, но нали това е и тяхната почивка. Пък и чашата със Спайдърмен или Шрек си е ценен сувенир! Celestyal Cruises са една от малкото круизни компании, които са включили All Inclusive пакети в цената на каютата, включващи освен храната на борда на кораба, и алкохолните и/или безалкохолните напитки. Така почивката може да бъде осъществена без почти никакви допълнителни разходи. All Inclusive пакета, който е включен в цената на круиза ви - включва консумацията на всички видове алкохолни и безалкохолни напитки и коктейли в основния ресторант или на баровете в кораба със следните изключения, които не са безплатни, а се предлагат с голяма отстъпка спрямо стандартните си цени на гостите на All Inclusive програма - отлежало уиски и коняк, вносна бутилирана бира, бутилирано вино, енергийни напитки и ядките от менюто на бара.

Следва продължение...

Теодора Петрова

 

 



  Последни новини
  Анкета