Събота, 18 Nov 2023
        
Новини Речни круизи

От круиз в Женевското езеро до имението на Чаплин

  18.08.2023 10:27  
От круиз в Женевското езеро до имението на Чаплин

Ако имаше класация на най-прекрасните места, създадени от природата, Женевското езеро със сигурност щеше да е в челните места. Сгушено в полите на Алпите, приказното кътче разкрива изцяло неземната красота на прочутата Швейцарска Ривиера и спира дъха. Това е дестинация, която непременно трябва да видите, ако ви се удаде възможност. 

Най-добрият начин да се насладите на изживяването е да се въоръжите с няколко свободни дни и да си направите разходка из градовете, разположени точно около езерцето. Разходката с корабче е чудесен избор, ако искате да се потопите в  красотата и магията на прочутото езеро. Освен това е безкрайно романтично. Можете да изберете кораб по редовната линия Женева-Лозана или дори да си наемете яхта, стига да сте заделили достатъчно финансови средства. Защото удоволствието не е никак евтино. 

Приказката Швейцария: От круиз в Женевското езеро до имението на Чаплин

Туристите най-често се насочват към едночасова или двучасова обиколка, която започва именно от Женева. На корабчето има аудиогид, който на предпочитан от вас език ще ви разкаже за забележителностите по крайбрежието. Някои от круизите предлагат обяд или лека закуска, част от които задължително е традиционното швейцарско фондю. Защото няма как преживяването ви да е пълно, ако не сте опитали специалитет от традиционната местна кухня. За съжаление,  разходката с корабче няма да се хареса особено на авантюристите и ентусиастите, които искат да посетят максимално много забележителности по време на престоя си в Швейцария. Всички корабчета се движат прекалено далеч от брега и няма да имате възможност да видите кой знае какво по бреговата ивица.

Приказката Швейцария: От круиз в Женевското езеро до имението на Чаплин 

Най-популярният маршрут, по който поемат туристи и екскурзианти, започва в Женева. Английският парк е чудесен избор за начало на вашето приключение. Там се намира знаменитият Цветен часовник, направен от 6500 цветя. Паркът предлага и великолепна гледка към прочутия Женевски фонтан, който удивява туристите, като изхвърля водна струя на впечатляващите 138 метра.

Ако сте  почитатели на изкуствата, имате възможност да посетите някой от спектаклите в Grand Théâtre de Genève, или Големият театър в Женева. Билети могат да се закупят от 10:00 до 18:00 ч. Можете да се насладите на оперно или балетно представление, за които цените на билетите са от 15 до 50 швейцарски франка. Зрителите, които не са навършили 26 години, могат да се възползват от 25% намаление. За да станете част от магията на женевския театър обаче, е необходимо да спазите задължителния дрескод - официален костюм за господата и вечерна рокля за дамите.

Следващата ни спирка е катедралата "Св. Петър". Тя е построена на мястото на древноримски храм на един от градските хълмове. Внушителната сурова и строга архитектура, изразяваща догмите на калвинизма, може да накара всеки посетител да потрепери от възхищение. После непременно се отбийте на площад Бург-де-фур, за да изпиете любимото си питие в някое от многобройните заведения, разположени тук, и да усетите естествената градска атмосфера. Ако имате достатъчно време, не пропускайте  Двореца на нациите. Тук се помещава европейското представителство на ООН. Провеждат се организирани екскурзии, които включват в маршрута си обиколка на  Заседателната зала, Международния съд и Филателния музей.

Приказката Швейцария: От круиз в Женевското езеро до имението на Чаплин

Следваща дестинация е Лозана - олимпийската столица на света 

Построен върху три стръмни хълма над самото Женевско езеро, в града се намират щаб-квартирата на Международния олимпийски комитет, както и ръководствата на 15 други международни спортни федерации. Освен това Лозана има славата на един от най-стилните градове в Швейцария. По броя на луксозните магазини, театри, ресторанти и нощни клубове отстъпва само на двойно по-големия Цюрих. Разходете се из центъра на града, изкачете се до  площад "Палуд", където се намира великолепна готическа катедрала, а после се спуснете до брега на езерото, за да разгледате прекрасния  Олимпийски парк. В центъра на парка се намира Олимпийският музей. Българските туристи не пропускат възможността да си направят снимка до емблематичната летва, на която е отбелязан световният рекорд на Стефка Костадинова, която е разположена точно пред входа на музея.

Въпреки че по-големите градове - като Женева и Лозана - са сред най-атрактивните и интересни туристически дестинации, не пропускайте възможността да се разходите и в малките курортни градчета Веве и Монтрьо. 

Приказката Швейцария: От круиз в Женевското езеро до имението на Чаплин

Имението на Чаплин

Във Веве са живели Русо и Чарли Чаплин 

В градчето има 3 музея - исторически, на храните и на игрите. Туристите обаче обикновено се задоволяват с разходка по крайбрежната алея, която завършва с посещение на имението на световноизвестния Чарли Чаплин - Маноар де Бан. 

Приказката Швейцария: От круиз в Женевското езеро до имението на Чаплин

Едва на 6 км от Веве е разположен Монтрьо - най-известният курортен град на брега на езерото. Прочува се още в края на ХІХ в. и събира в своите луксозни хотели множество световни знаменитости. Тук са били Русо, Хемингуей, Игор Стравински и дори Фреди Меркюри, чиято 3-метрова бронзова статуя се извисява във великолепната крайбрежна градина.

Приказката Швейцария: От круиз в Женевското езеро до имението на Чаплин

Недалеч от Монтрьо е разположена една от най-посещаваните дестинации в Швейцария - Шийонският замък. Ако очаквате да видите разкоша и великолепието, характерни за френските дворци, ще бъдете разочаровани. Шийон е студен и суров. Построен върху римски основи, вкопани в скалата, надвиснал над водите на езерото, замъкът е шедьовър на средновековната архитектура. Световната известност на замъка в немалка степен се дължи на многобройните творби на известни писатели и художници, посветени на замъка. Сред всички тях се откроява знаменитата поема на Лорд Байрон – "Шийонският затворник". 

Приказката Швейцария: От круиз в Женевското езеро до имението на Чаплин

Малка Швейцария има още много какво да разкаже, но вероятно времето няма да ви стигне, за да видите всички чудеса. Но обещава, че когато и да решите да се завърнете, винаги ще ви очакват нови изненади. Като в истинска приказка, сгушена в сърцето на Европа.



  Последни новини
  Анкета