Сряда, 29 Nov 2023
        
Дестинации Морски круизи Новини

ЗА и ПРОТИВ круизите – първа част

  23.08.2023 15:00  
ЗА и ПРОТИВ круизите – първа част

Круизите се превърнаха в последно време в е един от популярните методи на пътуване, който обаче разделя пътешествениците на две групи. Има т.н. „круизни хора“, които имат десетки плавания и знаят наизуст всеки маршрут и план на палубата. Разбира се, има и такива, които са против круизите и могат да изброят много причини – екологични, морални или други, защо идеята за круиз не им допада. Този тип пътуване  не е за всеки. В същото време има нещо романтично и много привлекателно в това да си в открито море, да изоставиш мобилните телефони и да посетиш далечни места, които иначе биха били трудни за достъп. Просто една круизна ваканция може да бъде идеалното решение, но за точния човек. В няколко поредни части ще ви запознаем с някои от предимствата и недостатъците на круизните пътувани.

ЗА: Всяка сутрин се събуждате на ново място

Едно от най-големите предимства на пътуването на круиз е възможността да посетите множество дестинации, без да се налага да се притеснявате за логистиката на придвижването от едно място до друго. След всяко пристанище корабът се придвижва към следващото. Дори не е нужно да опаковате куфара си.

ПРОТИВ: Нямате много време на всяка дестинация

За съжаление, посещението на много места за един ден означава, че няма да можете да прекарате много време на нито едно от тях. Например, на много карибски круизи може да ви бъде позволено да напуснете кораба само между 8:00 сутринта и 16:00-17:00 часа на дадено пристанище. Докато осем до девет часа може да са достатъчни, за да отидете на плажа или да пазарувате спокойно, това не е достатъчно, за да разгледате забележителностите или да се впуснете в някое приключение.

ЗА: Подходящи са за семейства и големи групи

Ако искате да пътувате с група или голямо семейство, круизът може да е подходящ. Той предлага изключително много дейности и занимания, които отговарят на широк диапазон от възрастови групи, интереси, нива на активност и финансови възможности. Ако пътувате с три други семейства, например, можете да се разделите през деня, за да правите различни неща, преди да се съберете за вечеря. Има достатъчно неща, които да направите поотделно и заедно, за да сте щастливи и все още да се обичате до края на круиза.

ПРОТИВ: Не са много щадящи за околната среда

Екологичното въздействие на круиза е един от основните недостатъци при избора на този вид почивка. Много се говори за това как круизните кораби са станали толкова масивни, че са като плаващи градове. За съжаление, с този размер и пътнически товар идва и подобен огромен въглероден отпечатък. В допълнение към изгарянето на гориво и поглъщането на ресурси, круизните кораби генерират и огромно количество отпадъци.

Круизните компании са изправени пред нарастващ натиск от международната общност и собствените си пътници да направят подобрения в тази насока. И те вече го правят.

ЗА: Могат да бъдат много достъпни

Друго предимство на круиза е, че той всъщност може да бъде невероятно рентабилен начин за пътуване. Цената на круиза варира значително в зависимост от това коя круизна компания сте избрали, маршрута, къде на кораба се намира каютата ви и какви екскурзии или допълнителни пакети сте включили към пътуването. Ако желаете да останете във вътрешна каюта, което означава в центъра на кораба, без прозорец или балкон, можете да спестите стотици, ако не и хиляди левове.

Гъвкавата цена на круизните пътувания е друга причина, поради която круизите са добри за групи, тъй като всеки може да резервира стая въз основа на собствения си бюджет и предпочитания. Например, една двойка може да похарчи за апартамент, докато друга резервира по-скромна стая с прозорец-илюминатор. И двете двойки ще посетят едни и същи дестинации и ще имат едни и същи преживявания на борда. Круизните компании често правят разпродажби, които могат да ви спестят още повече пари. 

ПРОТИВ: Различен ол-инклузив от този в хотелите

Въпреки че предимството на круизите е, че голяма част от разходите за вашето изживяване се покриват от цената на вашата резервация, фактът остава, че круизите не са напълно ол-инклузив. Може да имате пълен достъп до повечето ресторанти, басейни, театри, клубове и други дейности на борда, но има и такива с допълнителна цена. Круизните кораби вече могат да се похвалят със специализирани ресторанти, които обещават още по-луксозно изживяване, но ще платите за всеки елемент от менюто „а ла карт“. Екскурзиите и дейностите извън кораба струват допълнително, както и бакшиши, данъци и пристанищни такси. Напитки като сода, прясно изцеден портокалов сок и алкохол ще ви струват допълнително.

Следва продължение...

Теодора Петрова



  Последни новини
  Анкета