Петък, 24 Nov 2023
        
Дестинации Кораби Морски круизи Новини

ЗА и ПРОТИВ круизите – втора част

  24.08.2023 14:00  
ЗА и ПРОТИВ круизите – втора част

Продължаваме темата за предимствата и недостатъците на круизните пътувания.

ЗА: Удобни и релаксиращи – без стрес

Круизите са едни от най-безстресовите начини за пътуване. Вашият багаж се доставя директно в каютата ви. Не е нужно да се притеснявате за намирането на транспорт от място на място, тъй като корабът се движи между пристанищата вместо вас. Не е нужно да намирате ресторант, за да закусите или вечеряте, а цената на тези ястия вече е платена. Да не забравяме, че някой ти оправя и леглото сутрин.

В много отношения круизът е една от най-добрите възможности за някой, който иска просто да си почине. Круизните кораби имат за цел да осигурят усещане за лукс и глезене. Много от нас, особено преуморените българи и родителите на малки деца, отчаяно се нуждаят от ваканция, а круизът предоставя точно това. Хубавата част е, че можете да бъдете толкова активни и приключенски настроени, колкото искате по време на дестинациите за посещение и след това да се връщате обратно в релаксиращата атмосфера на круиза всяка вечер.

ПРОТИВ: Не допринасят към местните икономики

Въздействието на този тип пътуване върху местните икономики е още една черна точка. За съжаление големият брой туристи, които се разтоварват в пристанищен град, не винаги се превръщат в прилив на средства, изхарчени в местната икономика. Пътниците са в града само за няколко часа, което им дава по-малко време да харчат пари, отколкото хората, които остават за една нощ.

Резултатът е пренаселени улици и натиск върху инфраструктурата без особена печалба. Освен това ресторантите, магазините за подаръци и екскурзионните екипи, особено тези, които се намират в непосредствена близост до мястото, където акостират корабите, често са собственост на чужденци, които искат да се възползват от инвестиционна възможност. Един от начините, по който местните икономики правят пари от круизната индустрия, е като начисляват такса за всеки пътник, пристигащ в пристанището. Тези такси често са много ниски – може би само $1-$2 на човек. Ето няколко начина да гарантирате, че парите, които харчите в пристанищен град, остават там:

  • резервирайте всякакви екскурзии чрез местни фирми онлайн, а не чрез круизния кораб. Като резервирате директно, вие гарантирате, че цялата сума отива към продавача
  • яжте в ресторанти и купувайте сувенири от магазини, разположени далеч от доковете и основните туристически зони. Попитайте местните къде биха яли и кои сувенири са ръчно изработени
  • използвайте местен градски транспорт, където е възможно, за да се придвижите до местата, които искате да посетите.

ЗА: Посещавате места, които иначе биха били трудни за достигане

Докато бихте могли лесно да посетите дестинациите по много маршрути сами, има и много такива, до които можете да стигнете много по-лесно само с круизен кораб.

ПРОТИВ: Пътувате с хиляди хора

Едно от най-големите оплаквания, които хората имат относно круизите е, че са „пренаселени“. Круизните кораби често превозват 4500 пътници или повече, с поне още хиляда членове на екипажа. Въпреки че корабите са проектирани да сведат до минимум усещането за претъпканост и клаустрофобия, фактът остава, че може да срещнете опашки на бюфет за закуска, басейн, гъмжащ от хора, или трудности при резервиране на спа център, тъй като свободните места са заети.

Честно казано, по-големите кораби обикновено се гордеят с повече и по-екстравагантни удобства. Не само ще имате повече ресторанти, магазини, барове и шезлонги, но също така може да намерите аквапарк и дори ледена пързалка на борда. Ако обаче искате да сведете до минимум тълпите, винаги можете да изберете по-малък кораб или да пътувате извън високия сезон, когато круизът може да не е пълен.

Истината е, че всеки човек трябва поне веднъж в живота да си подари невероятното изживяване да пътува с круиз. Жажадата за приключения никога не стихва при много от туристите, които използват всяка една възможност, за да се впуснат в поредното вълнуващо приключение. Съвременните круизи стават все по-популярни сред пътешествениците, търсещи едно по-различно преживяване по време на екскурзия.

Пътуването с кораб предлага условия за забавление и отдих, които не винаги са достъпни при обичайните начини за придвижване – със самолет, кола или автобус. Круизният туризъм може да е речен, морски и океански, но във всички случаи можете да се възползвате от топ оферти и много екстри.

Теодора Петрова



  Последни новини
  Анкета