Вторник, 28 Nov 2023
        
Дестинации Морски круизи

Най-доброто време за круиз – втора част

  25.08.2023 14:00  
Най-доброто време за круиз – втора част

Продължаваме с интересна информация за най-подходящото време за круизна почивка, за да ви улесним в избора ви и да планирате вакатцията си навреме.

ХАВАЙ

Висок сезон: от края на декември до април

Предимства и недостатъци: Зимните месеци, особено периода на ваканциите по Коледа и началото на януари са най-популярни за посещение на Хавайските острови. Тогава и цените на самолетните билети са най-високи, особено ако летите до Хонолулу. Откъм атмосферни условия, това не е най-подходящото време за посещение на островите. Въпреки, че температурите са високи, това е дъждовният сезон за региона: от декември до март. Най-много круизни кораби плават в района в края на зимата и началото на пролетта, тъй като това е най-подходящото време за наблюдение на китове. Лятото също може да се пътува до Хавай и отново, това е „семейният сезон“. Единствената компания, която предлага летни круизи в района е Norwegian Cruise line. Ако планувате летен круиз до хавайските острови, имайте предвид, че през август е доста горещо и влажно и е възможно да плавате в по-бурни води.

Среден/ Нисък сезон: май и юни, от септември до средата на декември

Предимства и недостатъци: Хубаво време и по-малък брой пътници на корабите може да уцелите в края на пролетта. Ураганите рядко засягат островите; най-осезаеми са през септември като носят със себе си жеги, висока влажност на въздуха, бурно море и никакви условия за шнорхелинг и гмуркане. В края на септември и през октомври има голям избор от кораби, плаващи в района. Причината е, че след края на сезона в Аляска и преди позиционирането на корабите в друг край на света (където е висок сезон), компаниите правят по няколко круиза на хавайските острови.

СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

Висок сезон: от май до септември

Предимства и недостатъци: И европейските и американските семейства с деца предпочитат летните круизи (особено през август) и това е причината пътниците на борда да са един хубав културен микс, а забавленията за деца да са безброй. Трябва да сте готови на компромис с по-големите тълпи, по-високите цени и доста високите температури, които са фактор при разходките и бреговите екскурзии. Тъй като в Европа август е най-отпускарският сезон, много ресторанти, магазини и заведения в градовете от маршрута е възможно да са затворени. Септември месец е доста популярен за круизи в Западното Средиземноморие, защото температурите все още са доста приятни, а децата вече са на училище.

Среден/ Нисък сезон: от октомври до април

Предимства и недостатъци: Круизите в ранна пролет и късна есен се предлагат на конкурентни цени и, разбира се, корабите не са толкова препълнени. Времето е много добро като само през март и ноември се случва да е дъждовно. Много кораби на круизните компании плават целогодишно в района и обикалят по-топлите дестинации като Испания, Мароко, Канарските острови.

МЕКСИКАНСКО КРАЙБРЕЖИЕ

Висок сезон: от февруари до средата на април (също и Коледа и Нова година)

Предимства и недостатъци: И за този район Коледа, Нова година и първите месеци от годината са най-популярни за ваканции, особено за семейства с деца. Времето е сухо с температури около 22 – 27 градуса по Целзий, а февруари и март са първите възможни месеци за наблюдение на китове. Забележка: летният сезон също е подходящ за круизи в този район, но корабите са по-малко, защото повечето круизни компании предлагат маршрути в Аляска по това време.

Среден/ Нисък сезон: януари, май, октомври, ноември

Предимства и недостатъци: През есента пътуват предимно по-възрастни пасажери. Цените са по-ниски, няма големи навалици и почти няма деца. Недостатъкът е, че времето в този период от годината е непредсказуемо и варира от горещо и влажно до доста хладно (5-10 градуса по Целзий).

ФИОРДИТЕ В НОРВЕГИЯ

Висок сезон: от юни до август

Предимства и недостатъци: Северна Европа е най-прекрасна през летните месеци. Пристанищата от маршрута включват градовете с излаз на Балтийско море, Норвежките фиорди и градове и острови от Обединеното Кралство. Температурите са много приятни, понякога въздухът е влажен, а небето в повечето дни е слънчево. Градовете сякаш се „изнасят“ по улиците, всички са навън, било то, за да пийват бира на крайбрежната улица, или за да се разхлаждат с морски бани. Летните круизи в Северна Европа, обаче са може би най-скъпите европейски круизи.

Нисък сезон: май и септември

Предимства и недостатъци: Децата по това време все още са, или са се завърнали в училище. Пристанищата не са толкова натоварени, а времето, както през пролетта, така и през есента е много приятно и съчетано с разцъфналите дървета (май) и оцветените в есенни цветове склонове (септември), ниският сезон за Северна Европа е изключително подходящ за плаване. Разбира се, възможни са по-големи температурни амплитуди на въздуха.

Теодора Петрова



  Последни новини
  Анкета