Понеделник, 27 Nov 2023
        
Кораби Морски круизи

Не приготвяйте багажа си в последния момент

  25.08.2023 16:00  
Не приготвяйте багажа си в последния момент

Пътуването с кораб е нещо, което оставя спомени за цял живот. Независимо дали ще изберете речен или морски круиз изживяването ще бъде уникално. Има обаче някои неща, за които е добре да сте подготвени, за да може пътуването да бъде напълно безпроблемно.

Подготовката за ваканцията без съмнение е едно от най-ангажиращите занимания. Какви неща трябва да взема? Колко дрехи да приготвя и какви? ... Започва голямата бъркотия. С това объркване най-нормалното е, че в крайна сметка забравяме много неща. Много е важно да започнем да приготвяме багажа си няколко дни преди заминаването и да не го оставяме за последния момент.

Дрехи

Първо, трябва да имате предвид дестинациите, които ще посетите през тези великолепни дни. Ако знаете, че времето там ще е топло, най-добре е да носите летни дрехи. Избягвайте дрехите в тъмни цветове и се опитайте да носите удобни обувки. Все пак вземете както летни, така и топли дрехи, за да бъдете подготвени за различните температури на борда. Не забравяйте банските костюми. Те са от съществено значение при всяко круизно пътуване.

Козметика

Що се отнася до козметичните продукти, въпреки че в каютата ще намерите безплатни продукти за лична хигиена, като шампоани, душ гелове и слънцезащитни кремове, добре е да проверите предварително за наличието на такива на кораба в случай, че трябва да вземете нещо. Практичен съвет е да пресипете малко количество от любимата ви бяла и декоративна козметика в малки шишенца или кутийки за пътуване. По този начин няма да се лишите от тях и същевременно няма ви заемат много място в багажа.

Документи и застраховки

Не забравяте своите лични документи. Носете ги в отделна чанта или раница. Важно е да направите заверени копия преди да се качите на кораба в случай, че загубите някой от тези документи. Най-важното при пътуване с круиз е международният паспорт. Необходимо е той да бъде валиден поне 6 месеца след завръщането. При качване на борда е възможно да го задържат, но това не трябва да ви притеснява – всичко е с цел регистрация и безпроблемното слизане на различни пристанища по време на маршрута. На борда ще получите карта, която ще ви служи като личен документ, пребивавайки на кораба. Застраховка, която покрива разходи при повреда, кражба или загуба на багаж, както и медицинска такава, е задължителен елемент по време на пътуването, затова не я пропускайте, независимо какъв вид почивка избирате.

Допустим грамаж

Всеки иска да вземе най-необходимото по време на път. Понякога обаче има определени изисквания към личните вещи. По принцип няма ограничение на багажа при круизните почивки. Имайте предвид обаче, че стандартните каюти не са от най-големите, затова големите куфари не са за предпочитане. Ако пътувате преди това със самолет трябва да се съобразите с изискванията за багаж на авиокомпанията, която сте избрали.

Има ли магазини на лайнера?

Всеки круизен кораб предлага най-различни услуги и удобства, които правят престоя Ви изключително благоприятен, като: ресторанти, фитнес, магазини, СПА, козметични салони и много други. Броят на магазините на кораба зависи от неговата големина. Повечето магазини предлагат тоалетни принадлежности, парфюми, козметика, сувенири, лекарства и др. На други кораби може да намерите магазини за бижута, чанти, дрехи и аксесоари – накратко, всичко, от което се нуждаете, но ще трябва да похарчите известна сума.

Теодора Петрова



  Последни новини
  Анкета