Сряда, 29 Nov 2023
        
Кораби Новини

Как един круизен кораб вдигна изненадващо данните за икономиката на Франция

  30.08.2023 15:00  
Как един круизен кораб вдигна изненадващо данните за икономиката на Франция

Може ли един круизен кораб да ускори икономиката на държава като Франция? Оказва се, че MSC Euribia e достатъчно важна, за да допринесе за изненадващо висок ръст на френския брутен вътрешен продукт - и да бъде споменат изрично в доклада на Националния статистически институт Insee, информира Булевард България. Увеличението за второто тримесечие на 2023 г. е 0,5% на фона на предварителните прогнози за 0,1% - относително добри новини за Париж на фона на стагнацията в Германия. Основният двигател на растежа е износът, особено на транспортно оборудване, където е засечено увеличение от 11,2% между април и юни в сравнение с 1,8% в по-ранния период на годината – „по-специално заради доставката на круизен кораб“, се казва в доклада. В същото време, потреблението е спаднало, а инвестициите запазват нивото си на фона на растящите лихви.

На 31 май корабостроителницата Chantiers de l’Atlantique в Сен Назер организира церемонията по пускането на MSC Euribia, който е представян за „най-напредналия в екологично отношение круизен кораб досега“.

Според сайта Ship Technology, цената му е около 850 млн. евро. Строителството започва още преди две години, а проектът е завършен точно навреме, въпреки войната в Украйна и енергийната криза.

Купувачите на френския кораб са MSC Cruises - превозвач, базиран в Швейцария.

Дължината му е 331 метра, има 18 етажа и се смята за един от най-големите в света, с капацитет за 6330 пасажери и екипаж от около 1700 души. Кръстен на древногръцката морска богиня Еврибия, корабът представлява „плаващ град“ с над 2400 кабини, 10 различни ресторанта, над 20 бара, пет басейна и аквапарк, казино, спортен център, сцена за спектакли на живо, спа център и самостоятелна зона за настаняване и развлечения VIP-гости.

MSC Euribia може да се движи с втечнен природен газ или с корабен газьол с ниско съдържание на сяра.

Оценката на производителите му е, че излъчва 19% по-малко дневни емисии парникови газове на пасажер в сравнение със съвременните кораби от сходен клас, които използват конвенционални горива. Снабден е и с нова система за обработване на отпадъчните води на борда, производство на прясна вода, управление на отпадъците и системи за пестене на енергията от отопление, вентилация, осветление и др., за да увеличи енергийната си ефективност.

MSC Euribia e натоварен с 400 тона LNG при първото му пътуване от Франция до Дания, което е обявено за „първия в света круиз с нулеви емисии“.

Акцентът върху екологията не е случаен - гигантите в индустрията на круизните пътувания често са критикувани за замърсяването на околната среда. Целта на Международната морска организация е да ограничи емисиите с 45% до 2030 г. и да постигне нулеви нетни емисии за новите кораби до 2050 г. За да се случи това, би трябвало еко-горивата да станат по-достъпни, а енергийната инфраструктура на пристанищата да се модернизира значително.

„Има нещо символично в това, че плаващите храмове на туризма от круизната индустрия стоят зад ускоряването на икономиката“, коментира Bloomberg, цитиран от Булевард България. Туристическият бизнес беше принуден да спре рязко по време на Covid-пандемията, но успява да се възстанови независимо от инфлацията и войната. Въпреки че още не са стигнали до нивото от 2019 г., международните пътувания се удвояват на годишна база и са един от секторите, в които Европа изпреварва САЩ.

Франция се възползва от този растеж не само през транспортния, туристическия и хотелиерския бранш, но и през увеличаването на продажбите на луксозните си брандове.



  Последни новини
  Анкета