Четвъртък, 30 Nov 2023
        
Кораби Новини

Подгответе се добре за работа на круиз

  31.08.2023 15:00  
Подгответе се добре за работа на круиз

Ако мечтата ви е да сте част от екипа на голям круизен кораб трябва да сте наясно какво ви очаква и да сте подготвени. Работата на круизни кораби е голяма промяна в начина на живот, с който сте свикнали. Това е както лично предизвикателство, така и професионално. Първо трябва да имате предвид, че работата на круизен кораб е много различна от всяка друга работа. Начинът ви на живот ще се промени напълно, защото ще работите в продължение на няколко месеца без да имате ваканция на друго място.

В началото, ако това е новата ви работа, вероятно ще ви бъде трудно да се адаптирате към новата среда, но ако сте гъвкав човек, с дисциплина, с ентусиазъм във всичко, което правите и с добра отговорност, със сигурност ще намерете успех в екипа от професионалисти, които ще бъдат до вас на борда на кораба. Разбира се едно от предимството е, че за кратъ период от време ще посетите прекрасни дестинации по целия свят и същевременно ще получавате заплата.

В кратка поредица ще ви запознаем с основна информация, която ще ви бъде полезна, ако сте поели по пътя на свота реализация на круиз.

ПЕРСОНАЛЪТ НА ПАСАЖЕРСКИ КОРАБ

Круизните компании обикновенно назначават хора с подобен професионален опит и добри познания основно по английски език. Предимство имат тези, които са работили на круизен кораб. Екипажът на такъв тип лайнери е целия свят.

Хората, които кандидатсват за работа на круизен кораб обичат да пътуват и имат желание да го правят. Само това обаче не е достатъчно. Винаги се изисква определен опит на подобна позиция на брега. Важни са умението и опита при работа с хора. Най-често предишният опит е свързан с туристическата индустрия. Ресторанти и хотели са перфекното място за придобиване на опит при работа с клиенти и комунакационни умения. Най-добра квалификация и подготовка се получава в учищата по хотелиерство и ресторантьорство и в университетите по туризъм. Завършилите подобни училища и университети имат големи шансове за назначение от круизните компании.

Круизните кораби са като плаващи на вода хотели. Единсвената разлика е, че в края на деня не можете да се приберете вкъщи, а всъщност живеете в хотела.

Компаниите най-вече търсят кадри с професионален опит в туризма, хотелската анимация, обучението и гледането на деца, козметични услуги, продажби, работа с клиенти, фитнес, медицина и счетоводство. Всеки, който се качва на борда, трябва да умее да общува на английски, а владеенето на друг западен език винаги е плюс.

Обикновенно се назначават работещи към момента хора, а по - рядко студенти и пенсионери. Заетите в пасажерска компания трябва да бъдат опитни, отговорни хора с отворен, дружелюбен характер и да притежават отлични умения за работа с клиенти и гости. Работодателите търсят хора, които напълно отговарят на тези характеристики. Самоуверени хора с умение за работа в екип са добре дошли. Добрите служители вършат своята работа бързо и ефикасно, както същевременно спазват високи стандарти на качество. Тези, които преди са работили на пасажерски кораб имат предимство, тъй като круизните компании често ги предпочитат. Някой предпочитани длъжности (като барман, администратор, екскурзовод и т.н.) често са достъпни само за опитни кандидати, но и начинаещи могат да бъдат назначени на съответната позиция, ако покажат нужните качества по време на интервюто.

ПОЗИЦИИ НА БОРДА

Тук накратко са описани длъжностните характеристики на някой от позициите в круизната индустрия:

Офис позиции

Ако искате да работите в круизната индустрия, но номадския начин на живот не е по вкуса ви, то тогава можете да изберете работата в главния офис на пасажерската компания. Работещите за такива компании имат много интересни привилегии при пътуване. Опитът в офис пък може да ви бъде от полза, ако по - късно решите да кандидатсвате за работа на пасажерски кораб.

Позиции в областта на хотелската анимация

Работещите на тези позиции се занимават с всичко необходимо за осигуряване на забавлението и доброто прекаране на гостите. Тези глъжности са предпочитани и много популярни сред търсещите работа. Към тях спадат: хост и хостеса; круизен директор и неговият персонал; дисководещи; изпълнители; инструктори по плуване; екскурзоводи.

Позиции в областта на хотелското обслужване

Такива са позициите в ресторантите, баровете, пасажерските кабини и магазините: сервитьори, бармани, стюардеси, готвачи, пекари, чистачи, продавачи в сувенирните магазини и др.

Позиции в областта на SPA салона

Тези служители са заети в SPA салона, козметичния магазин и в областта на здравните грижи: козметици, медицински лица, масажисти, фитнес инструктори и др.

Позиции в палубната и машинна команда

Тези отдели са заети с поддържането и експлоатацията на кораба.

Теодора Петрова



  Последни новини
  Анкета