Събота, 16 Дек 2023
        
Кораби Новини

И приливът не помогна на заседналия край Гренландия кораб да се освободи

  14.09.2023 13:50  
И приливът не помогна на заседналия край Гренландия кораб да се освободи
  Twitter

Луксозният круизен кораб "Оушън Екплорър", превозващ 206 души, остана блокиран в отдалечено място край Гренландия, след като заседна по-рано тази седмица, съобщиха операторът на кораба и спасителните служби. Съвместното арктическо командване на датската армия (JAC) обяви, че приливът във вторник не е успял да повдигне достатъчно 104-метровия кораб, за да го освободи.

„Приливът, който настъпи през деня, местно време, не осигури желаната помощ за продължаване на плаването“, се казва в изявление на JAC. Пътниците и екипажът останаха в безопасност на борда, каза австралийският круизен оператор "Аурора Експедишънс".

„Няма непосредствена опасност за тях самите, кораба или заобикалящата среда“, се казва в изявление на базираната в Сидни компания.

Корабът заседна в понеделник, докато обикаляше националния парк „Алпефьорд“, на около 1400 км североизточно от столицата на Гренландия Нуук, където най-близкият спасителен кораб е на дни от мястото на засядане. Снимки, направени от самолет на датските военновъздушни сили във вторник, показват, че корабът се намира в изправено положение и в момента нищо не го застрашава. От JAC заявиха, че остават в контакт с близките кораби, за да види дали ще могат да помогнат за освобождаването на заседналия лайнер. Гренландия, полусуверенна територия на Дания в Северния Атлантически океан с население от едва 57 000 души, привлича туристи със своя суров пейзаж и огромна ледена шапка, която покрива голяма част от острова.



  Последни новини
  Анкета