Четвъртък, 28 Дек 2023
        
Кораби Новини

Как да си изберете каюта на круизен кораб?

  28.09.2023 09:39  
Как да си изберете каюта на круизен кораб?

Как да си изберете каюта в круизен кораб: Всичко, което трябва да знаете.

Вашата стая на круизен кораб се нарича кабина (или каюта) и доста се доближава до хотелска стая, но обикновено е по-малка. Избирането на каюта може да бъде забавно предизвикателство. Кабините биват различни типове и категории, като някои круизни компании предлагат 20 или повече  категории настаняване на кораба. За да не сбъркате в избора си, важно е да запомните, че основните видове каюти са четири на всеки круизен кораб.

  • Вътрешна: най-малката по размери стая, без прозорец
 
 
  • Външна: стая с прозорец или илюминатор (кръгъл прозорец), с външна гледка (към морето), обикновено по размер е колкото вътрешната каюта или малко по-голяма.
 
 
  • Каюта с балкон: стая с веранда, позволяваща ви да излезете навън, без да е необходимо да ходите на откритите палуби (достъпни за всички пасажери).
 
 
  • Апартамент: по-голяма кабина, често с отделни всекидневна и спалня, както и голямо разнообразие от допълнителни удобства.
 
 

Различията на основните четири вида каюти (като размер, изглед, местоположение, удобства и цена) правят изборът по-сложен. За да можете да изберете най-подходящата за вас каюта, първо трябва да си отговорите на следните въпроси: Склонни ли сте да получите морска болест? Предпочитате ли да си почивате на спокойствие на балкона, отколкото сред тълпата около зоната на басейна? Или пък ви е необходима просто стая, в която да поспите и да не се задържате много, без да са ви нужни много екстри? Има ли определени удобства, за които сте склонни да похарчите повече, или не желаете да давате пари за нещо ненужно? Отговорите ще ви помогнат да се насочите към най-подходящата каюта, според желанията и възможностите си.Ако се чувствате натоварени от прекалено големият избор, ние ще ви помогнем с това ръководство за избор на най-добрите каюти за вас и вашето страхотно пътуване.Забележка: Каютите, пригодени за инвалиди, могат да попадат във всяка една от изброените до момента категории и няма да бъдат описани по отделно.

 

Местоположение на каютата

Заради локацията, на която се намира каютата ви, без значение от кой тип е тя, може да хванете морска болест, да будувате цяла нощ, заради шума, или може да спите сладко, като бебе, и да се насладите на забележителни гледки и пейзажи по време на своето пътуване. Затова, правилният избор е от голямо значение. Ето някои фактори, които непременно трябва да се вземат предвид при избора на каюта.

  •  Стабилност

 За да успокоим всички, които не са пътували с кораб, се използват модерни технологии и при лошо време стабилизатори балансират плаванетоОт значение е към каква дестинация ще пътувате и по кое време на годината. Ако сте склонни да получите морска болест, локацията на кабината е наистина важна. На колкото по-ниско и централно място в средата на кораба сте, толкова по-малко ще усещате клатушкането. Дори и да желаете да се настаните в каюта с балкон, изберете такава на възможно по-ниска палуба и в средната част на кораба. В каютите на най-високите палуби и тези в най-предната или най-задната част на кораба, люлеенето и клатенето се усещат най-много в случай при лошо време.

В компанията MSC например едни от най-луксозните ВИП апартаменти са разположени на последните най-високи нива към предната част на мега модерните кораби.

  •  Зони в кораба

Повечето кораби имат поне по 12 и повече палуби. Някои от круизните пътници предпочитат каютите им да са по-близо (или възможно най-далеч) от определени зони на кораба. Любителите на слънчеви бани може да предпочетат да се настанят на по-високите палуби, в близост до откритите басейни и преките слънчеви лъчи, а купонджиите биха избрали да са в средната част на кораба, по-близо до развлекателните центрове. Пътниците, със затруднения в движението, може да пожелаят каютата им да е по-близо до асансьорите. Удобствата на борда са предвидени според изискванията на гостите. Най-често разпределението на асансьорите и главните стълбища е в предната част, в средата и на кърмата на кораба.

  • Шум

Както в един хотел, шум може да чуете и борда на кораб. За пътуващите, които са по-чувствителни, при някои стари кораби е възможно да има шумове в определени зони. Новите кораби имат много добра шумоизолация, за това са повече предпочитани въпреки по-високата си цена.

В редки случаи при настаняване под палубата с басейна може да чувате скърцане на столове по зазоряване и весели викове от партитата на външните части до малките часове на нощта, най-добре е да се настаните на ниво в кабина, която се намира под и над други кабини. Друго, което да избягвате, са каюти разположени под заведения/ресторанти/барове, както и пералните на самообслужване. В някои локации може да е по-шумно на първа палуба в задната част на кораба (поради тяхната близост до двигателя и машините, вибрациите и котвата) и тези ниско в предната част (заради витлата на кораба).

 

Размери на каютата

Квадратурата при различните категории каюти варира от 12 кв. метра до над 100 кв. метра. В тази епоха на мега-корабите, каютите биват всякакви по форма и размери. В допълнение към типичните квадратни вътрешни и външни каюти, може да намерите и обширни апартаменти- мезонети. Балконите също са разнообразни по размер – от съвсем малки (колкото да може да се сложат два стола и маса за напитки), до огромни балкони, заобикалящи палубите и предоставящи маси за хранене на открито и вани.На много от корабите, основните вътрешни и външни каюти са еднакви по размер, като разликата е, че едната има илюминатор (кръгъл прозорец) или панорамен прозорец, пропускащ естествена светлина. Каютите с балкон също могат да имат големината на стандартните вътрешни и външни каюти, в допълнение с откритата част – верандата; понякога вътрешната им част е по-голяма. Основният тип кабина, независимо от нейната категория, е посочена като „стандартна“, освен ако няма някакви особености (например самото и оформление, достъпност за инвалиди или предназначена за семейна каюта). От мини-апартаментите към по-високите категории, получавате по-големи и по-големи открити и закрити пространства.За много от пътуващите, решението колко голяма каюта да си изберат, зависи пряко от цената. Кой не би желал да се настани в огромен апартамент, ако цената не е от значение? И все пак, може да се окаже трудно да прецените дали каютата с балкон си заслужава да заплатите по-висока цена, в сравнение с обикновената външна каюта (с прозорец) или пък какъв тип апартамент да предпочетете. Ето някои съображения, относно размера, които да вземете предвид:

Открити пространства

 Имате ли нужда от балкон? Круизните гости, които прекарват цялото си време в обществените зони – около басейна, на слънце, в барове и ресторанти – или на брега, могат да бъдат напълно доволни от стандартна каюта, без балкон. Тези, които обичат да избягват тълпите и да релаксират на тишина и спокойствие на частната си веранда, или да похапват сами, на открито, възползвайки се от рум-сервиз, със сигурност ще предпочетат да се настанят в каюта с балкон. Не пропускайте да вземете предвид и маршрута на вашето пътуване; на круиз през по-хладните месеци, едва ли ще прекарвате много време на терасата, така че, в зависимост от това колко пространство и светлина са ви нужни, каютата с балкон може и да не си струва допълнителните разходи.

 

Характеристики на каютата

 Обърнете внимание на уникалната структура на каютите на избрания от вас кораб, тъй като не всички от тях са еднакви. Круизните кораби на Disney, например, предлагат големи стандартни кабини, предназначени за настаняване на семейства. Дори вътрешните каюти може да имат участък за спане, който да се отдели със завеса от дневната, както и разделено на две санитарно помещение (в едното има душ/вана и мивка, а другото – санитарен възел и мивка). Някои от каютите на Norwegian Cruise Line представят дизайн с отделни помещения за душ и тоалет, мивките са в самата каюта. При повечето кораби, настаняването във вътрешна каюта, каюта с прозорец и каюта с балкон е максимум за 4 човека. Само апартаментите поместват 5 гости и повече.

 

Семейно настаняване

Тъй като круизното пътуване се е превърнало в популярен избор за семейна почивка, повечето нови кораби са включили каюти за семейно настаняване още при самото проектиране. В повечето случаи, най-удобно ще ви бъде да изберете две свързващи каюти помежду си с междинна врата между двете стаи. В някои апартаменти са с отделна стая за децата – понякога е по-малко помещение с легла на два етажа, а понякога цяла съседна кабина. Семейства и групи могат да се възползват също от настаняване в стандартна каюта с допълнителни легла (разтегателен диван или падащи легла от стената). И все пак, ако желаете всички да бъдете заедно, в обща каюта, първо се уверете, че пространството е достатъчно за всички вас и вашият багаж.

 

Самостоятелни каюти, за соло пътуващите

 Всъщност, много малко кораби предлагат кабини, създадени за самостоятелни туристи. Този тип каюти имат единично легло и съвсем ограничено пространство. Студио-каютите на определени кораби на Норвежката компания са най-известният пример за този тип настаняване: стаи с площ от 9,3 м2, легло в пълен размер и голям кръгъл прозорец, гледащ към коридора. Ако ще пътувате сами, бихте искали да изчислите цената на соло-каютата (по-висока от цената на каюта за двама, с подобен размер) и да я сравните със сумата на доплащане за единично настаняване в каюта за двама (допълнително заплащане, ако няма двама настанени, а само един; сумата може да се окаже двойно по-висока от стандартната цена за настаняване). И резервирайте по-рано, тъй като свободните единични каюти свършват по-бързо от останалите.

 

Апартаменти:

Мини-апартаментите (още джуниър суит), налични на почти всички круизни кораби, често са просто по-голяма версия на каютите с балкон, понякога с разграничени зони за сън и за хранене.

Що се отнася до избора на апартамент за настаняване, най-добре е първо да решите колко място ви е нужно, какви удобства са важни за вас и колко може да си позволите да похарчите.  На повечето кораби, апартаментите често са категорията, която най-бързо се разпродава, не само защото са по-малко на брой, но също и защото предлагат изключително качество. Поради тази причина, добре е да решите предварително какъв апартамент бихте желали. А те се предлагат във всевъзможни форми и размери. Например, едни от най-луксозните апартаменти на круизен кораб Celebrity Reflection e с големина 152 м2, с две спални и балкон 18 кв.м за шест гости.  В цената са включени: иконом, ордьоври вечер, ол инклузив напитки, минибар, специален ВИП ресторант, шампанско за добре дошли, неограничен интернет, приоритетно качване и слизане от кораба. Впечатляваща е панорамната баня с изглед към морето.

 
 
 

Удобства в каютата

 

Всички каюти включват основни удобства, като почистване на помещението и оправяне на леглата, сапун и шампоан в банята, климатик с индивидуален контрол на температурата, някои категории каюти предлагат допълнителни услуги и приспособления. Апартаментите предоставят разнообразни екстри и привилегии, от приоритетно качване на борда, до вътрешни барове (в самата каюта). СПА-каютите включват свързани със спа удобства, например килимче за йога, луксозен душ и вана. Дори единичните каюти могат да ви предложат екстри, като например използването на частен лаундж-салон. Как бихте желали да се поглезите на своята почивка? Ето някои екстри, за които бихте искали да се запишете:

  • Обслужване от консиерж

 Консиержът може да се погрижи за всички онези досадни практически въпроси, с които трябва са се занимавате по време на круиза: правене на резервации за вечеря или спа, резервиране на брегови екскурзии, различни заявки на рецепцията. Техните услуги са включени в цената на много от апартаментите, а на някои кораби, консиержът си има лично бюро в отделен за него офис, където гостите от апартаментите, както и някои високопоставени редовни клиенти на дадената компания, могат да си похапнат, да пийнат нещо или просто да си почиват насаме. Каютите с включено обслужване от консиерж, могат да са с допълнителни екстри, като напитки за добре дошли, кошници с плодове или следобедни хапки.

  • Икономи

 Наличието на частен иконом може да бъде изключително приятно преживяване и някои круизни компании включват тази услуга в цената за наем на апартамент или на каюти, с включено обслужване от консиерж. Разгледайте внимателно разликата в цената на такъв тип настаняване и сами преценете дали си струва. Освен това, погледнете услугите, които се предлагат; икономите в някои круизни компании предоставят наистина ценни услуги. Например, някои икономи биха могли да ви предоставят рум-сервиз от недостъпни за пасажерите алтернативни ресторанти, да заредят мини-бара според вашите лични предпочитания и да ви сервират в каютата степенни ястия. Икономите също така могат да разопаковат и опаковат багажа ви и да ви асистират в подготовката за частно коктейл-парти във вашата каюта.



  Последни новини
  Анкета