Вторник, 02 Яну 2024
        
Кораби Новини

Градове скочиха срещу круизните кораби

  03.10.2023 14:30  
Градове скочиха срещу круизните кораби

Градове в САЩ и Европа започват да въвеждат ограничения за пътници и кораби, за да намалят тълпите от туристи.

Пътуващите на круизен кораб могат да са водещ двигател на икономиката и основният ѝ източник на затруднения, пише Wall Street Journal, цитиран от Investor. Те слизат сутринта и си тръгват вечерта, пълнят магазините, централните улици в градовете и хазните на местните власти с приходи от данъци. Някои градове скочиха срещу крузните кораби и се оплакаха, че всичко, което посетителите, пристигащи с круизни кораби правят, е да снимат, а най-големите им разходи са на борда на кораба.

В американските пристанищни градове като Джуно, Аляска и Бар Харбър, щата Мейн, местните власти са съсредоточени върху управлението на туристите и огромните кораби, на които те пътуват. Местните жители в градове като Амстердам и Барселона протестират заради замърсяването от круизите и предлагат забрани за големите кораби. Дебатът се води и на места като Хавай и Венеция, където местните жители се оплакват, че властите разчитат прекомерно на туризма.

„Наистина е трудно като дестинация да реагираме уместно“, отбелязва Александра Пиърс, мениджър по туризма в Джуно.

Маршрутите на круизните кораби се определят няколко години по-рано чрез координация с местните власти и с пристанищата. Това означава, че пътуващите е малко вероятно да усетят драстични промени в пътуванията, които вече са резервирали тази есен и следващата година. Но те все пак могат да очакват по-малко маршрути с крайна точка места като Бар Харбър, където изходът от съдебен спор може допълнително да ограничи броя на пътниците, отбелязват специалисти по планиране на круизни пътувания.

Дебат в Аляска

От следващата година Джуно ще позволява само на пет големи кораба, т.е. кораби, които превозват над 950 пътници, да влизат в пристанището му всеки ден. Джуно започна да работи по лимити за круизните кораби през 2019 г. и постигна официално споразумение с круизната индустрия по-рано тази година.

Инфраструктурата в града може да приеме пет кораба, но има дни в този сезон, когато шест кораба са влизали в пристанището, тъй като могат да разменят места, казва Пиърс. Населението на града е около 32 хил. души, в такива дни в града могат да слязат над 20 хил. пътници.

Това лято властите са получили повече оплаквания от туристи, казва Пиърс. Тази година ще постави рекорд по трафик на пътници на круизни кораби в Джуно с очаквани около 1,7 млн. души.

Теодора Петрова 



  Последни новини
  Анкета