Понеделник, 05 Фев 2024
        
Морски круизи

Крит е новата спирка на кораба Celestyal Journey

  06.11.2023 17:04  
Крит е новата спирка на кораба Celestyal Journey
Дворецът Кносос е най-посещаваната забележителност на Крит
  Мирослав Иванов, Крит

Остров Крит е новата спирка на обновения кораб Celestyal Journey след като отпадна Ашдод и Йерусалим в Израел заради войната с "Хамас". Круизът е по програмата "Три континента" на компанията Celestyal Cruises. 

 Крепостта Кулес

Едно от първите неща, което виждате на Крит, е крепостта Кулес. Построена е на входа на венецианското пристанище в Ираклион, за да предпазва селището от нападения. Отстрани могат да се видят фрагменти от издялани лъвове. В горната част на крепостта има открит театър, използван по време на летните празненства. Името Кулес е турско, но венецианците нарекли крепостта „Rocca al Mare”. Замъкът е отворен за посещения.

Най-известната забележителост е дворецът Кносос. Това е най-големият и известен център на Минойската цивилизация, който се намира на около 5 км югоизточно от Ираклион, близо до селото със същото име.

 Дворецът Кносос

В коридорите на двореца, оплетени като лабиринт, много изследователи виждат аналогия с прочутия лабиринт от мита за Тезей и Минотавъра.
Археологическият музей в Ираклион е един от най-големите музеи в Гърция има находки от Кносос, Арханес, Фестос, Закрос и др. Това е задължително място за посещение, за тези които искат да добият представа за археологическото богатство на острова.

Музеят е пълен с артефакти

Разходете се из Ираклион - столицата на Крит, която е съчетание от древност и съвремие. Това е динамичен град, с много кафенета, таверни, магазини за сувенири. Заслужава си да се разходите по павираните улички на стария град и да се снимате пред фонтана Морозини, известен и като „Фонтанът на лъва“, любимо място за разходка на местни и туристи. Освен това задължително опитайте бугаца в едноименното заведение до фонтана. Тя наподобява на нашата баница, но корите са пълни с крем. Разбира се, има и модерни варианти с фета сирене, козе сирене, спанак и др.

Бугаца

От кораба организират и дегустации на вина в една от местните винарни при Василис, който представя с цялото си сърце обичаите и традициите в производството на вино, раки и зехтин на Крит. Там се запознавате и с критските народни танци и обичаи.


Мирослав Иванов, Крит



  Последни новини
  Анкета