Понеделник, 12 Фев 2024
        
Дестинации Морски круизи

Пирамидите, Сфинксът и Египетският музей са в програмата на круиза Три континента

  08.11.2023 09:41  
Пирамидите, Сфинксът и Египетският музей са в програмата на круиза Три континента
Пирамидите привличат милиони туристи
  Мирослав Иванов, Кайро

Пирамидите в Гиза, Сфинксът и Египетският музей в Кайро влизат в програмата на круиза "Три континента" с кораба Celestyal Journey, на който тази седмица има 150 българи. Пристига се на пристанището в Александрия и с автобуси за около два часа и половина се предвижихме до Кайро. 

Пирамидите в Египет са единственото оцеляло от Седемте чудеса на античния свят, като в този смисъл към тях понякога се включва и Сфинксът в Гиза. Може би Гиза е била една огромна строителна площадка, тъй като три масивни каменни паметника са извисяват днес над пустинята край Гиза, недалеч от съвременната египетска столица Кайро. В населението й преобладавали архитекти, зидари, геодезисти и работници, които се трудели под палещите лъчи на слънцето.

 

 
Най-голяма сред пирамидите е Великата пирамида - Хеопсовата, разположена между река Нил и Западната пустиня и строена в продължение на повече от 20 години. Завършена е около 2560 г. пр.Хр. и в нея е разположена погребалната камера на Хуфу (Хеопс) - египетски фараон, починал приблизително през 2566 г. пр.Хр. И днес, заставайки пред величието й, посетителите на пирамидата са обзети от страхопочитание. За главен архитект и надзирател се счита един родственик на Хуфу – Хемон.

Като цяло пирамидите се намират на западния бряг на Нил, в Мемфиския некропол. Древните египтяни са вярвали, че това е земята на смъртта, защото Слънцето залязва на запад. Техните домове са се издигали на източния бряг на реката. След смъртта на Хуфу (Хеопс), тялото му бива пренесено в лодка по река Нил до храмовете в Гиза, а по-късно - запечатано в една от трите погребални камери във вътрешността на великата пирамида.

В течение на хиляди години Великата пирамида остава най-голямата и известна сграда в света. Великата пирамида била заобиколена от храмове и по-малки пирамиди, като по-късно към храмовия комплекс били прибавени още две гигантски гробници - пирамидите на Хафра (Хефрен) и Манкаура (Микерин).

До Пирамидите се намира и Сфинксът. Той символизирал фараона на Древен Египет като въплъщение на бога на слънцето, затова гледа на изток. Хиляди сфинксове били построени, най-известният от които е този в Гиза.

 

 

Сфинксът – огромната статуя с човешка глава и тяло на лъв, която пази покоя на фараоните, погребани в пирамидите. Фигурата на Сфинкса датира от 2500 г. пр.н.е., с човешко лице, широко шест метра, издялан от варовик. Според класическата египтология изображението е на Хефрен – син на Хеопс. Но през 2004 г. френският археолог от български произход Васил Добрев предлага нова теория съгласно която Големият сфинкс в Гиза е построен от фараона Джедафра в чест на баща си Хеопс. Тази теория вече се споделя от редица египтолози в света.

След Сфинкса се отправихме към Египетския музей в центъра на Кайро. Това е най-голямото в света хранилище на предмети на древноегипетското изкуство. Неговата колекция наброява около 120 хиляди експоната от всички исторически периоди на Древен Египет. Сградата на музея е разположена в центъра на града на площад Тахрир и е построена през 1900 г. в неокласически стил по проект на френския архитект Марсел Дюнон. Откриването на музея е през 1902 г. В него има мумии, а най-внушителна е залата на Тутанкамон, където са саркофазите, маската и златните съкровища от гробницата на фараона. Там обаче е забранено снимането.

 

 

След това се организира обяд в Кайро и обратно връщане към кораба за следващата дестинация на круизната компания Celestyal Cruises.

Александър Върбанов, Кайро



  Последни новини
  Анкета