Четвъртък, 08 Фев 2024
        
Дестинации Морски круизи

Древният град Курион и село Омодос в Кипър се посещават на круиза със Celestyal Journey

  09.11.2023 10:55  
Древният град Курион и село Омодос в Кипър се посещават на круиза със Celestyal Journey
Амфитеатърът в Курион е впечатляващ
  Александър Върбанов, Кипър

При пристигането в Кипър с круиза на кораба Celestyal Journey посетихме древния град Курион и красивото село Омодос.

Курион е една от най-големите исторически забележителности, които може да посетите в Кипър. Тя представлява археологически комплекс от руини на древния гръцки град, който е основан в далечния 12 век пр.н.е. Курион е известен най-вече с впечатляващия си амфитеатър от гръко-римската епоха. Руните са разположени на речна тераса с невероятен изглед към Егейско море.

 

 Разкопките на Курион

 

Курион седи на брега на морето, на 4 км югозападно от село Episkopi в областта Лимасол. 

Най-ранните доказателства за човешка дейност в тукашните плодородни територии датират от неолита (4500-3900пр.н.е.), докато най-древните останки в района на древния град представляват останки от самото селище и гробници от средната и късната бронзова епоха.

Разкопките на Курион започват систематично през 1933 г. от учени на Пенсилвания университет музей и продължават с прекъсване по време на войната до 1954 година. От там насетне започва разкриването на Ахоловата мозайка, Римския театър, Римските терми, комплекса на Eustolios, Арената, както и светилището на Аполон Hylates, което е открито през 80-те години на миналия век.

Най-голямата забележителност на днешен Курион е големият Римски амфитеатър, който е строен навярно около 2 век и днес е с доста увредена структура. Въпреки това той запазва блясъка си.

В целия древен град Курион могат да се видят изключително красиви мозайки, които достигат своя връх в Пантеона на Ахил и личната баня на основателя на града.

 

Музайките са запазени

 

След това се отива в малкото село Омодос в Кипър, където живеят не повече от 280 жители. Още от стари времена те са известни като майстори на виното – за техните умения и превъзходното им вино съобщава и френски пътешественик през XIX век. 

 

Селцето Омодос е китно

 

Освен с виното, селището е известно и със сладките колбаси судзукос, произведени от гроздов сок и ядки. В Омодос правят и страхотни сладка от череши, ябълки, смокини и други плодове, дори от тиквички и патладжани. Разхождайки се из уличките на селото, ще попаднете на един от най-старите манастири в Кипър. 

 

Църквата и манастирът са най-големите забележителности 

 

Неговата история датира още от IV век и е свързана с името на Св. Елена, майката на римския император Константин Велики. Църквата е впечатляваща с позлатен иконостас. Малките магазинчета и ресторантчета в Омодос са много кокетни и приятни!

В селото се прави обяд за групите от кораба в автентичен ресторант и се дегустират местните вина.

Мирослав Иванов, Кипър 



  Последни новини
  Анкета