Събота, 17 Фев 2024
        
Кораби Новини

Защо да изберете Norwegian Prima и Рейкявик?

  17.11.2023 09:30  
Защо да изберете Norwegian Prima и Рейкявик?

ЗАЩО РЕЙКЯВИК?

Такъв въпрос възникна веднага щом получихме покана да присъстваме на събитието Christening или кръщаването на новия круизен кораб – винаги голямо и важно събитие в живота на хората, свързани с морето и корабоплаването. Многократно сме присъствали на такива събития. Два пъти в Барселона, в Ротердам – няколко пъти, в Маями, във Форт Лодърдейл и в Чивитавекия (Рим), все големи и пристанища, свързани с многомилионни градове. А сега, Рейкявик?
Не ни трябваше много време след като пристигнахме в столицата на Исландия да разберем защо имено тук ще протече официалната церемонията по даването на име и пускане в експлоатация на NORWEGIAN PRIMA.

Разбира се, нещата водят назад във вековете, когато именно норвежките викинги откриват острова и започват да се заселват на него. В наши дни, обитателите на острова се отнасят изключително грижливо към историята си и с радост, но ненатрапчиво и без излишна помпозност, по един много фин начин, се радват да я споделят с гостите на Исландия. И още нещо, след 2-годишния локдаун, правителството на страната по много интелигентен начин работи за възстановяване на туризма, а круизната индустрия е тази, която доставя хиляди и хиляди туристи, готови да похарчат добри пари и да се запознаят със забележителностите на дестинацията. А Исландия наистина има с какво да смае и очарова гостите си.

Исландците пък от друга страна, знаят как да посрещат туристите и да направят пребиваването им тук приятно и запомнящо се. Гейзерите и вулканите, космическите пейзажи от нова лава, обрасла с мъх, острите планински ръбове, глетчерите, реките, водопадите и езерата, и да, северното сияние – всичко е наистина забележително и впечатляващо.  За нас обаче, не по-малко впечатляващо беше да научим и видим как местните жители с много ум и трудолюбие са се приспособили към суровата природа и са направили живота си лесен и твърде приятен. Термалните води, например, от десетилетия насам се използват успешно за отопление и производство на електричество.

В наши дни обаче приложението им е значително разширено. Само фактът, че в Исландия няма внос на основните зеленчуци, като домати, краставици, чушки и пр., защото всичко се произвежда на място, е забележителен и очарователен. Поне за нас. На острова, представете си, се отглеждат и банани! И както спомена нашият гид, бананите се отглеждат не толкова поради необходимост, колкото хората да покажат на останалия свят, че няма невъзможни неща за исландците.

Още две думи за икономиката и стандарта на живот на острова. Исландия официално не е член на Европейския съюз, но всичко показва, че взаимоотношенията са повече от тесни и обвързаността със съюза е от жизнено важно естество. За икономиката най-вече, но и за всички аспекти на живота – култура, мода, телекомуникации и пр. Стандарта на живот е висок – сравним, та дори по-висок от този на повечето западноевропейски държави. Корупция в страната практически не съществува, и това дава видимо отражение във всички детайли на ежедневието и естествено, в качеството на живот като цяло.

Медицинското обслужване и образованието до голяма степен са грижа на правителството, публичната администрация и полицията не са тежко бреме, а са категорично в услуга и помощ на населението. В центъра на Рейкявик, наред с десетки паметници и статуи на хора, направили нещо забележително и положително за града и държавата,  има поставена статуя в памет на Безимения бюрократ - закачлива прослава на безмисловния чиновник. Казвам това, защото силно и приятно ме изненада. Осъзнавате ли на какъв административен гнет сме подложени всеки божи ден?! Колко време и нерви губи всеки един от нас, за да задоволи ненужни, често направо безумни бюрократически прищевки - в банката, в общината, в топлофикацията и т.н.

Та, народ, който е поставил подигравателна статуя-карикатура на бетоноглавия чиновник в центъра на столицата, за мен, първо е с чудесно чувство за хумор, а второ, неподатлив на безличието и тъпотата, което пък в комбинацията с трудолюбие е гаранция за просперитет.
Такива са първите впечатления от, представете си, слънчевия, красив и спокоен Рейкявик.

Но да се върнем към повода и събитието, за които сме тук. Малко по-горе определих, съвсем не на шега Рейкявик като слънчев. Според местните, лятото на 2022 е било най-дъждовното от десетилетия насам. Не и за мен, не и за поне още 2-3 хиляди колеги, пристигнали в Исландия за събитието кажи-речи от цял свят.
И сякаш специално за NORWEGIAN PRIMA слънцето, макар и северно, но все пак топло  – август си е август дори тук - засия ярко и направи деня повече от прекрасен! И така, в отлично настроение и с лека душа, кръстницата Кейти Пери даде официално името NORWEGIAN PRIMA на първия от новия клас кораби във флотилията на Norwegian Cruise Line (NCL).

Отправяме се на първия (встъпителен) круиз с новопостроения кораб от Рейкявик на юг – към бреговете на Ирландия и Обединеното кралство, към атлантическите брегове на Франция, към Белгия и Нидерландия. Повече за самия кораб и първото му плаване с пасажери на борда ще може да четете в следващите ни статии. А ако сте любопитни и искате да плавате с този прелестен кораб, тогава...



  Последни новини
  Анкета