Петък, 01 Мар 2024
        
Дестинации Новини

Круиз из Южна Америка, Антарктика и Амазонка

  30.11.2023 09:00  
Круиз из Южна Америка, Антарктика и Амазонка

Круизна агенция КОНТИТРАНС М е партньор за България на 9 морски круизни компании и една речна. Това означава, че ние можем да предложим морски и речни круизи с над 130 круизни кораба. С нас може да пътешествате по всички морета и океани на земята, както и по всички плавателни реки в Европа и дори по река Меконг в Югоизточна Азия и по река Чобе в Африка. Изборът от дестинации е зашеметяващ. Макар и неостатъчно добре оценено, членството на България в Европейския Съюз ни предостави едно огромно предимство пред милиони други хора по света.

СВОБОДАТА НА ПЪТУВАНЕ

Дали с цел туризъм, бизнес, образование или друго, ние българите вече притежаваме свободата просто да се качим на някакво превозно средство и да отпътуваме за по-близка или по-далечна дестинация. През последните 15-20 години, нашият живот се промени съществено, защото получихме възможност да отидем на места, които до не отдавна бяха „terra incognita“ за нас. Първо отпаднаха всякакви визови ограничения по отношение свободното ни придвижване в държавите от Еропейския Съюз. После постепено започнаха да отпадат визовите ограничения за разни знайни и незнайни държави във всички точки на света. Най-трудно достъпните за нас дестинации, САЩ, Канада и Австралия, постепено започнаха да стават все по-възможни благодарение на непрекъснатото облекчаване на визовите режими. Към днешна дата визите за САЩ се получават относително лесно и са с много дълга валидност – цели 10 години. Визите за Канада отпаднаха напълно, а визите за Австралия се получават онлайн и са напълно безплатни. Все още има държави по света, които изискват визи за български граждани, като например Китай, Индия, Тайланд, Камбоджа, Виетнам и множество африкански държави, но всички знаят, че получаването на такава виза става все по-лесно и няма характер на „сито“ за пресяване на кандидатите, а по скоро е „касичка за пари“, плащани в полза на тези пределно привлекателни туристически дестинации.

КРУИЗНИТЕ ПАСАЖЕРИ ПОЛЗВАТ ВИЗОВИ ОБЛЕКЧЕНИЯ ЗА НЯКОИ ДЪРЖАВИ

Малко хора са наясно с това, но същесвуват международни морски конвенции, които задължават морските държави да осигуряват облекчена документарна обработка на круизните кораби. В резултат от тези международни правила например, една 100-процентово визова дестинация като Русия, фактически е безвизова за круизните пасажери. Няма проблем да посетите Ст. Петербург, като част от круизния маршрут, без да имате предварително издадена виза за Русия, достатъчно е само да си закупите брегова екскурзия за разглеждане на града от круизната компания. Подобни облекчения има и за дестинации като Виетнам, Камбоджа и Тайланд. Дори Индия и Китай вече отхлабиха визовите си режими за туристи, като предложиха възможност за получаване на индийска виза онлайн, или пък за 144-часов безвизов престой в определени крайбрежни туристически региони на Китай. Всичко това, разбира се, е от изключително значение за желаещите да се запишат на круиз, защото светът става все по-достъпен за всички любители на пътешествията, особено когато притежават европейски паспорт.
Повече подробности за отделните круизни региони ще прочетете в текстовете по-долу, преди това обаче, ще обърнем внимание на две много съществени

ОСОБЕНОСТИ НА КРУИЗНИТЕ ДЕСТИНАЦИИ
КРУИЗНИТЕ КОРАБИ ПЛАВАТ САМО В СИГУРНИ РЕГИОНИ

и  посещават само държави, в които рисковете за пасажерите, екипажите и плавателните съдове са минимални или на практика не съществуват такива. Това дали дадена държава се посещава от круизни кораби или не е сигурен индикатор за нивото на сигурност, за политическата и икономическата обстановка в тази държава. Няма да чуете за круизи до Сомалия например, нито пък за такива до Сирия. Държави като Тунис, Египет и Турция въпреки безспорните природни, исторически, археологически и други забележителности, също отпаднаха от маршрутите на круизните компании, поради нестабилната политическа обстановка в тях. За сметка на това обаче, круизните компании се надпреварват да посещават пристанищата в Европа, из Карибите и в Северна Америка, просто защото това са държави с минимален риск за туристите от една страна, с благоприятна политическа и икономическа среда и с безбройни забележителности от всякакъв вид и калибър.

КРУИЗНИТЕ КОРАБИ СЛЕДВАТ ХУБАВОТО ВРЕМЕ

Програмите на круизните компании са съобразени с климатичните особености на посещаваните дестинации. Например, никой не прави круизи до Норвежките Фиорди, Исландия или до Аляска през зимата. Да, Северното сияние е голяма атракция, но желаещите да го наблюдават ще трябва да отидат до северните части на Европа или Америка по друг начин, не с круизен кораб. И това е напълно нормално, защото през зимния сезон, в тези географски ширини през повечето време е нощ, тепературите са ниски или много ниски, вятърът е пронизващ, морето е бурно и опасно, а круизните пътешествия трябва да са комфортни и безопасни. По същата климатична логика, круизните кораби избягват да плават в тропически и субтропически региони през влажните сезони, когато има повишен риск от тропически бури, урагани и тайфуни. Все пак обаче, има и изключения от тези правила. Тази изключения се налагат от бурното развитие на круизната индустрия и от все по-нарастващото търсене на круизи в световен мащаб. Поради това не е изключено да отидете на средиземноморски круиз през зимата или на карибски круиз по време на ураганния сезон. Такива круизи все пак съществуват и обичайно се предлагат при значително по-ниски цени, в сравнение с цените за нормалните сезони. Много ниската цена за круиз до атрактивна дестинация, всъщост е почти сигурен идникатор, че круизът се провежда в климатично неблагоприятен сезон.
В информацията за отделните круизни региони ще намерите повече подробности относно държавите, които обичайно се включват в круизните маршрути, както и подробности за най-големите отправни и крайни пристанища и най-подходящите сезони за пътуване.
 



  Последни новини
  Анкета