Петък, 15 Мар 2024
        
Дестинации Новини

Рекорден брой круизни пътници е посрещнала Турция тази година

   
Рекорден брой круизни пътници е посрещнала Турция тази година

Истанбул е била сред най-популярните дестинации в света с 20,2 милиона международни туристи, пише Марица. Броят на круизните кораби и пътниците, посетили Турция, е достигнал рекордно ниво през 2023 г. Това заяви министърът на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу. Уралоглу оцени статистическите данни, обявени от Генералната дирекция по морско дело за броя на круизните кораби и пътниците, закотвени в турските пристанища днес.

„Турция се превърна в предпочитана страна в туризма. Най-големият показател за това е нарастващият круизен туризъм. Имаше рекордно увеличение на броя на круизните кораби и пътниците, пристигащи в нашите пристанища в сравнение с миналата година“, отбеляза той.

Министърът заяви, че целта за 2023 г. от 1,5 милиона круизни пътници е надхвърлена с 1 517 933 към ноември и допълни: „Очакваме да достигнем целевия брой от 1200 круизни кораба до края на годината. Ние работим във всеки регион на страната и сме горди да видим, че усилията ни се отплащат.“ През периода януари-ноември на 2023 г. 523 круизни кораба и 774 884 круизни пътници са пристигнали само на пристанище Кушадасъ. С този брой пристанище Кушадасъ по традиция е най-посещаваното пристанище в страната, като е приело и най-голям брой круизни пътници. Истанбулските пристанища са на второ място с 219 круизни кораба и 392 382 пътници. Компанията за пазарни проучвания Юромонитор, базирана в Лондон и компанията за данни Лайтхауз съставиха списък на „100-те най-добри градове в света през 2023 г.“, който включва Истанбул, Анталия и Бодрум от Турция.

Париж зае първото място в списъка, следван от Дубай, Мадрид, Токио, Амстердам, Берлин, Рим, Ню Йорк, Барселона и Лондон в топ 10. Париж оглавява списъка за трети пореден път, докато Истанбул е на 23-то място, а туристическите градове в страната Анталия и Бодрум са на 57-мо и 93-то място в списъка. „Истанбул постигна най-голямо 26 процента увеличение на туристите в сравнение с 2022 г.“, докато Лондон се класира на второ място с 18,8 милиона чуждестранни посетители, а Дубай е на трето място с 16,8 милиона посетители, съобщава вестник Дейли мейл.



  Последни новини
  Анкета