Понеделник, 20 Май 2024
        
Новини Речни круизи

Най-добрите речни круизи в Европа

   
Най-добрите речни круизи в Европа

Европа е континент, изграден върху своите реки, като много от тях са изиграли жизненоважна роля за формирането и развитието на нейните най-важни градове. От Темза до Тибър, те са постоянно течащо напомняне за дългата и разнообразна история на континента.

Възможността да плавате по тези реки, сред най-красивите и спокойни водни пътища в света, е изкушение, на което лесно се поддавате. Разбира се, речен круиз е нещо повече от просто прекарване на време във водата (въпреки че тази опция е налична, ако желаете). Става въпрос за градовете и забележителностите по пътя.

Тези пътувания ще ви отведат на релаксиращо и бавно пътешествие до лозя и долини, обиколки и екскурзии, връщайки се всяка вечер във вашия собствен плаващ хотел. Всеки ден предлага бързи спирки, за да откриете някои от най-важните култури на континента със собствено темпо.

The Independent събра осем от най-добрите пакети за речни круизи в Европа, от епично пресичане на континента до най-добрите коледни базари за разглеждане.

Столици на Източна Европа, речни круизи Viking

Маршрутът на Viking River Cruises Capitals of Eastern Europe е пътуване с 16 нощувки, обхващащо главните градове по река Дунав. Отплава от Виена, елегантната и изискана австрийска столица, и завършва в Констанца, Румъния, преди бързо последно пътуване по суша до Букурещ, за да завършите пътуването си с престой от две нощувки.

По пътя ще посетите множество градове в Унгария, Сърбия и България, но по време на това пътуване по-големите градове ще бъдат основната атракция. Виена е последвана от Братислава, където бароковите дворци срещат типичния източноевропейски стар град - и след това Будапеща. Унгарската столица е връхна точка: от термални бани до грандиозната сграда на парламента в неоготически стил, градът има голямо разнообразие от архитектура, дейности и неща за правене.

Снимка 629294

Източник: iStock Images

Северен Рейн и Холандия, TUI

Наред с Дунав, Рейн е една от основните круизни реки в Европа. Предложението на TUI обхваща редица звездни градове. Корабите разполагат с две заведения за хранене (бистро и по-официален ресторант) с места за сядане на открито, както и зона за уелнес и дейности на горната палуба. Не са включени екскурзии, но това ви дава свобода да избирате каквито дейности харесвате.

Първите два дни ще прекарате в Амстердам, където ще имате достатъчно време да се разхождате по неговите канали и зелени площи, като Вонделпарк, или да посетите атракции като музея на Ане Франк и музея на Ван Гог.

Дни три и четири ви водят до Ротердам и Дюселдорф. Можете да се насладите на пристанищната зона във втория град в Холандия или просто да се възхитите на драматично различната му модерна архитектура, докато Дюселдорф предлага разнообразие от музеи и концерти заедно с оживения Стар град. В петия до седмия ден ще посетите четири живописни крайречни града и градчета: Бон, Кобленц, Бопард и Обервезел. Има изобилие от крайбрежни барове и ресторанти и всеки има своя част от историята (помислете за музея на Бетовен в Бон и паметника на владетеля, обединил Германия в Кобленц).

Дуеро, Ривиера Травъл

Пътуването по северната част на река Дуеро може да предложи гледки, които да съперничат дори на най-идиличните плажове на Алгарве. Това пътуване започва в Порто, където баровете и ресторантите се редят по бреговете в квартал Рибейра (край реката), но си струва да се изкачите по различните хълмове, за да видите други райони и места, като катедралата и моста Дом Луиш I.

След като тръгнете по Дуеро, първите ви две спирки са Пиняо - живописен винен град, известен с това, че е в сърцето на пристанищния регион на страната - и Замъкът Родриго, оградено село от 12-ти век, разположено във високите планини. В четвъртия ден ще посетите Саламанка, испанският град, известен със своите катедрали и университет.

Следващите два дни прекарваме в Пезу да Регуа и Ламего преди да се върнем в Порто на седмия ден. Круизите свършват тук, но празникът не е; този пакет включва и три нощувки в Лисабон. След като пътувате до столицата с автобус, ще посетите близките градове Коимбра (ден осми) и Синтра (ден 10), и ще имате един ден в столицата.

Рона, Scenic Cruises

Луксозното плаване по Рона на Scenic Cruises ви превежда през някои от най-добрите части на Южна Франция, започвайки от Лион. Регионалната столица има 2000-годишна история, така че е благословена с римски амфитеатър и с ренесансов стар град. Първото ви пътуване ще ви отведе на север по поречието на река Соне до Макон, известен винарски регион в Бургундия.

Следващите два града, Виен и Вивие, предлагат невероятна гледка към Рона, преди да пристигнете в Авиньон за две нощувки. Можете да се насладите на частен концерт в Дворецът на папите - някогашна папска резиденция - както и на курс по готварство на борда, но посещението на самия град си заслужава, за да се разхождате по тесните му улички и очарователни площади. Вашият последен ден ще ви отведе до Арл, в устието на Рона - оттук можете да пътувате до дома, да останете в града или да продължите към Марсилия.

Холандия и Белгия, Avalon Waterways

Осемдневният круиз на Avalon в "ниските земи" е отличен начин да разгледате някои от най-добрите градове в региона по релаксиращ начин. Започва и завършва в Амстердам, където ще имате няколко нощи, за да се разхождате из живописната мрежа от канали, облицовани с красиви сгради от 17-ти век.

Когато се пристигнете в Белгия, ще посетите Гент, Брюксел и Антверпен в последователни дни. По-спокойни канали ви очакват в Гент, а тези, които обичат да са край водата, могат да се насладят на крайбрежната зона на Антверпен. Брюксел очарова със забележителности и музеи (всички съсредоточени около Гранд Плас, главния площад и обекта на наследството на ЮНЕСКО), но Кралският музей за изящни изкуства (Антверпен) и катедралата Св. Баво (Гент) определено са места за посещение по време на други спирки. Шестият ден ще ви отведе до Ротердам, преди да се върнете обратно в холандската столица.

Дунавски изкушения, Emerald Cruises

Това пътуване от Emerald Cruises ви отвежда по известната река до Регенсбург. Започва с две нощувки в Будапеща, с традиционно унгарско фолклорно шоу и обиколка на хълма Буда, които се предлагат, заедно с всяко самостоятелно разглеждане на забележителности, което искате да направите. Третият и четвъртият ден ви отвеждат до Братислава и Виена, където можете да се насладите на колоездачни обиколки и пешеходни преходи.

Кремс и Дюрнщайн са последните две спирки в Австрия, преди да се отправите към Пасау, немския "град на трите реки". При сливането на реките Дунав, Ин и Илц градът е дом на впечатляваща катедрала и Стария град. След като слезете в Регенсбург, се отправяте към Мюнхен, където добър план е да прекарате време в разглеждане на баварската столица, преди да отлетите у дома.

Коледни базари на река Рейн, Ama Waterways

Има нещо доста специално в това да изживеете коледните тържества на речен круиз из Европа. На това пътуване на Ama Waterways вие плавате по Рейн, като се качвате в Амстердам и с първа спирка в Кьолн. Готическата катедрала осигурява фона на един от най-добрите коледни базари в страната, където ще намерите десетки сергии, продаващи празнични предмети, много от които ръчно изработени.

След това по маршрута ще посетите германските градове Хайделберг и Шпайер, където ви очакват още пазари, преди да пристигнете в Страсбург, Франция. Тук ще откриете еклектична смесица от френска и немска култура, топъл празничен дух и изобилие от възможности да се разхождате из пазарите, разпръснати из целия град. Туристите се връщат в Германия за предпоследната спирка в Брайзах, преди да слязат в Базел.

През Европа, речни круизи Viking

Този маршрут разполовява Европа, за да отведе пътници от Амстердам до Букурещ, през участъци от Рейн, Майн и Дунав. Пътниците ще посетят някои от основните градове в Европа - Будапеща, Амстердам и Виена, а също и по-малки (но също толкова красиви) крайречни селища като Пасау и Бамберг и по-малко известни градове, включително Видин и Колоча.

Пътят преминава през Мелк, австрийски град в недооценения винопроизводствен регион на долината Вахау, Осиек, четвъртият по големина град в Хърватия, и Киндердайк, холандско село, известно с набора от 19 вятърни мелници. С продължителност 23 дни, осем държави, 20 малки и големи градове и най-малко 10 обекта на световното културно наследство на ЮНЕСКО ще има какво да видите, докато прекосявате централна Европа.

Снимка 629293

Източник: iStock Images