Четвъртък, 30 Май 2024
        
Дестинации

Популярен гръцки остров под заплаха от потъналия MS Sea Diamond

   
Популярен гръцки остров под заплаха от потъналия MS Sea Diamond

MS Sea Diamond гние край бреговете на Санторини, Гърция от почти две десетилетия и местните жители призовават той да бъде бракуван. За това пише Daily Star. Гневни местни жители на гръцкия курорт призоваха властите да се справят с потъналия круизен кораб, тъй като той е "бомба със закъснител".

MS Sea Diamond заседна край бреговете на гръцкия остров Санторини през 2007 г. с 1195 пътници на борда. Всички с изключение на двама души бяха евакуирани, а Жан Алън и дъщеря му Мод са смятани за мъртви, въпреки че телата им не са били намерени.

Плавателният съд е закотвен на една страна през последните 17 години и бавно изпуска замърсители в околните води. Сега обаче на местните им е писнало. Те призовават властите да се справят с този проблем, преди да е станало твърде късно. Правителствени представители направиха първите съобщения за издигането на кораба още през 2017 г.

Снимка: Reddit

„Потъналия кораб остава на морското дъно и продължава да го замърсява, бавно, но сигурно, всеки момент може да причини безброй екологични катастрофи“, пишат хората в писмо, изпратено до специалната постоянна комисия на парламента по опазване на околната среда.

Лабораторията за управление на токсични и опасни отпадъци на Техническия университет на Крит потвърди, че корабът съдържа "стотици" кубични метри замърсители, включително гориво, течност от батерии, медни кабели и няколко опасни химикала. Експерти казват, че всяко по-нататъшно забавяне ще доведе до още по-голямо "разрушаване" на областта. Хората са загрижени, че токсичните отпадъци, отделени от потъналите останки, биха могли потенциално да отровят бреговете на Санторини и да направят плуването във водите опасно. Съд в Гърция осъди 9 души от общо 13 обвиняеми за потъването на кораба. Най-тежката присъда получи капитанът на кораба – 12 години и 2 месеца. Освен това той трябва да заплати 8 000 евро глоба. Доказано е, че той е виновен за собствената си небрежност, довела до смъртта на други хора и замърсяване на околната среда.



  Последни новини
  Анкета