Четвъртък, 09 Май 2024
        
Кораби Новини

Norwegian Prima е ново поколение круизен кораб

   
Norwegian Prima е ново поколение круизен кораб

През последните години броят на мега-круизните кораби стремглаво нараства, за да може да се задоволи растящото търсене на круизи от масовия и премиум сегменти. След едно десетилетие на експерименти в търсене на оптималното съотношение между размери на кораб, брой пасажери, брой на екипажа и обслужващия персонал, нови идеи в дизайна на вътрешните и външните пространства, стана ясно, че огромните кораби са привлекателни за хора от най-различни възрасти, социална принадлежност и географски ширини, което, безспорно, определя добро бъдеще за този тип съдове.
Надпреварата в изграждането на все по-големи кораби продължава с пълно темпо и дори COVID-кризата не беше в състояние да спре инвестициите в тази посока. Основните круизни брандове в масовия сектор, като Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line, Carnival, Costa и MSC Cruises вече разполагат с внушителна флотилия от свръх големи кораби, готови да превозват и да осигуряват развлечения за 5 до 7 хиляди пасажери всяка седмица.
Компаниите от премиум сегмента Celebrity Cruises, Princess и Holland America Line не изостават в състезанието. Обичайно, премиум корабите са с тонаж между 60 и 90 хиляди бруто регистър тона, докато сега наблюдаваме тенденция към увеличаване до 100, дори 140 хиляди. Причините за утвърждаване на тази тенденция са повече от ясни дори за лаиците. Пътуванията с големи круизни кораби вече се утвърдиха като относително евтин, атрактивен, сигурен и безопасен, и разбира се, като изключително приятен начин за съчетаване на почивка, екскурзия и забавления в едно пътуване.

ОГРОМНИТЕ КРУИЗНИ КОРАБИ СА ЗАШЕМЕТЯВАЩО КРАСИВА ГЛЕДКА, ПРИКОВАВАТ ВНИМАНИЕТО НА МИЛИОНИ ХОРА И БЪДЕЩЕТО ИМ Е ПОВЕЧЕ ОТ ПРЕКРАСНО

Тази тенденция обаче по никакъв начин не означава край на малките бутикови съдове, приютяващи на борда едва няколкостотин пасажера.  Пред луксозния сегмент в круизната индустрия също се очертава бляскаво бъдеще и строителството на „малки“, луксозни кораби нараства чувствително в последните години. Поставяме определението малки в кавички, защото да, тези кораби, съпоставени с гигантите от масовия сегмент, са наистина със скромни размери, но това са сериозни плавателни съдове и по отношение на мореходност и сигурност вероятно превъзхождат по-големите си събратя, а за показатели като пространство, удобство, възможности за почивка и наслада от пътуването са просто несравними.
За представителите на луксозния круизен сегмент, каквито са например Regent Seven Seas Cruises, Seabourn и Azamara сме писали доста и ще продължаваме да пишем, вярвайки в изключителните предимства на този клас круизи.

КАКВО ДА ПРАВЯТ ОБАЧЕ ОНЕЗИ, КОИТО ТЪРСЯТ ЗЛАТНАТА СРЕДА В КРУИЗИТЕ?

А златната среда в круизите е нещо като например:

- Корабът да е голям, за да има много места за хранене, спорт, забавления и почивка, но да не е пренаселен - да има повече свободно пространство за всеки;
- Забавленията да са разнообразни и подходящи за всеки вкус, всеки член от семейството да намери своето и всички да са доволни от пътуването;
- Обслужването да е на ниво, да бъде персонализирано така че всеки да се чувства добре, да знае, че неговите желания ще са удовлетворени с внимание и грижа;

- Круизните маршрути да са интересни, защото много хора се интересуват преди всичко от познавателната страна на пътуването;

- Повече възможности за настаняване. Да има широка гама от стандартни каюти, но също и  апартаменти, в които да се предлагат по-обширни пространства, по-изискано обзавеждане и повече екстри на гостите. Да има и възможности за настаняване на семейства в апартаменти с по 2 и дори 3 спални.
- Храненето да е разнообразно, така че освен да задоволим ежедневните си потребности, да можем да опитаме и нещо различно, непознато и екстравагантно от света на кулинарията.
 

Именно постигането на една такава

ПЕРФЕКТНА КОМБИНАЦИЯ ОЧАКВАМЕ ДА ВИДИМ НА БОРДА НА НОВИЯ NORWEGIAN PRIMA!

Корабът влиза в експлоатация в края на 27.08.2022 г. Norwegian Prima поставя началото на серия от нов клас плавателни съдове във флотилията на NCL. Намеренията на круизната компания са да запази всички предимства на FreeStyle круизите, но да излезе извън рамките на масовия туризъм и премине в „златната среда“, т.е. круизен продукт, съчетаващ всички предимства на пътуването с голям круизен кораб с някои съществени характеристики на премиум круизите. Със своите 142 500 GT и капацитет около 3 хиляди пасажери, Norwegian Prima обещава да е значително по-приятно място за настаняване и пътуване в сравнение със събратята си гиганти от флотилиите на други круизни компании, приемащи на борда си между 5 и 7 хиляди души.
 

Ще разкрием част от изненадите, които подготвят от NCL по отношение на

ЗАБАВЛЕНИЯТА НА БОРДА НА NORWEGIAN PRIMA

 



Конкуренцията между различните брандовете в круизната индустрия е безмилостна и забавленията на борда са едно от основните полесражения. NCL много отдавна преустановиха с бодряшките групови занимания, наподобяващи профсъюзната културно-масова работа от едно време или леко инфантилните забавления, които сега по курортите в Турция и Северна Африка се обобщават с термина „анимация“.

 

НА NORWEGIAN PRIMA ВИ ОЧАКВАТ КАЧЕСТВЕНО НОВИ ИЗЖИВЯВАНИЯ!

PRIMA SPEEDWAY

Може да направите автомобилно състезание по писта, изградена на три нива, в най-високата част на кораба. Сигурни сме, че това е страхотно забавление не само за децата, но и за техните татковци, а защо не и майки. Малко приключения и адреналин никога не са излишни, помагат за доброто настроение и оставят незабравими спомени и ред снимки за споделяне и събиране на завист от приятели и познати.

 

  
  
 

THE DROP, THE RUSH and THE WAVE

The Drop е водна пързалка за смелите – с височина на 10-етажна сграда, спускането по тази пързалка е с невероятна скорост, а около вас е само безкрайната синева на морето и небето. Да, необходима е смелост, но любопитството и жаждата за адреналин винаги надделяват, пък и слайдовете са напълно безопасни. Ако сте с приятели, може доста да  се позабавлявате като  си направите състезание по спускане на паралелните слайдове The Rush. А на пързалката The Wave ще имате друг вид приятни емоции, но без да поставяте на изпитание храбростта си.
 
  
  
 

THE INFINITY BEACH

Спокойствие и наслада ще ви донесе гледката от инфинити-басейните, които се сливат с океана.
 

KIDS’AQUAPARK

Като стана дума за водни забавления, децата притежават своя зона на борда и твърде възможно е родителите им да имат сериозни затруднения с прибирането им от там.
 
   

SPLASH ACADEMY

Пак за децата - място, където могат да прекарват часове в креативни игри, спортни и други занимания.

GAME GALLERY

Ако картингът и вертикалното спускане не са по вкуса ви, тогава може да прекарате времето си приятно със занимания, които изискват друг вид умения. Може, например, да си направите състезание по дартс за цялото семейство или с приятелите ви, а може също да опитате силата и точността на ръката си със стика на игрището за мини голф.
 
  
  
 

GALAXY PAVILION

Това е Hi-tech зона, в която може да се пренесете в друга реалност и измерения. Това е високотехнологична Страна на чудесата - неочаквано добро забавление за цялото семейство.
 
  
  
 

VIBE BEACH CLUB

Тази зона е само за възрастни. Моля, не ни разбирайте погрешно, както детския и тийн-клуба са зони само за деца и тийнейджъри, така пък VIBE е запазено място за големите. Тук може да отдъхвате в спокойна атмосфера, с питие в ръка и в приятна компания. Тук може да се откъснете за миг от шумотевицата около аквапарка и плажната зона. Може да релаксирате в инфинити-джакузи и да се наслаждавате на безкрая, който ви обгръща. В това „убежище“, в този „оазис на спокойствието“ се влиза само с пропуск, който може да си осигурите срещу допълнително заплащане, така че ако имате дни в морето, особено в топла дестинация, побързайте да се снабдите с карта за Vibe Beach Club.
 
  
  
 

PULSE FITNESS CENTRE

И като на всеки друг круизен кораб, на Norwegian Prima специално внимание е отделено на фитнес-центъра. Представете си тренировка по изгрев или залез, в зала с 270-градусовата панорамна гледка високо над морето... Любителите на йога също имат своето място в PULSE.
 

 

MANDARA SPA

Още една зона за тези, които полагат постоянни грижи за здравето, тялото и прекрасния си външен вид. Единството на духа и тялото за постигане на здраве и съвършенство е подходът, използван при дизайна и изпълнението на SPA-комплекса. Тук колекцията от преживявания включва детокси сауни, парна баня, солна стая и ледена стая, както и първата инфрачервена сауна и първата сауна с дървени въглища в морето! Забележителна е декоративната водна стена в комплекса.
 

   


 

 

ВЕЧЕРНИТЕ ШОУПРОГРАМИ НА NORWEGIAN PRIMA

SUMMER – ВЕЛИКОЛЕПЕН МЮЗИКЪЛ ЗА ЛЕГЕНДАРНАТА PRIMA DONNA - DONNA SUMMER

За встъпителния сезон на кораба през 2022 и 2023 година, NCL са подготвили много богата вечерна програма, като „черешката на тортата“ ще бъде невероятното шоу, идващо директно от сцената на Бродуей – SUMMER. Бляскав спектакъл, разказващ с песни и танци за живота и творчеството на диско-кралицата Donna Summer.
 
  
  
 

LIGHT BALANCE

Това е невероятно светлинно танцово шоу. Щастливата звезда изгрява за артистите от Light Balance преди няколко години в „Америка търси таланти“. Гостите на Norwegian Prima ще могат да гледат това представление, при това напълно безплатно като част от вечерната програма на борда.
 
  
 

PRIMA THEATER & CLUB

Известно е, че круизната индустрия задава тона и диктува модата в нощния живот. Новият Norwegian Prima не прави изключение в това отношение. За първи път в света, при това само на Norwegian Prima засега, може да видите огромен театър на три нива, който се преобразува в грандиозен нощен клуб. Благодарение на високите технологии и иновативното мислене на дизайнерите, театралният салон вече не е онова, което беше. Нещо ново ви очаква! Не пропускайте това преживяване! Само на Norwegian Prima!

 
  
  
 

FROM LOL TO ROCK & ROLL - SYD NORMAN’S POUR HOUSE

В този нощен клуб ще се върнете в златните години на рока. Тук ще може да си поръчате питиета и да слушате музика, но ще може и да пеете и танцувате заедно с изпълнителите на любими хитове от минали времена.
 
  
  
 

SENSORIA

С диджеи на живо, многоетажна видео стена, специални ефекти и авангардно осветление, Sensoria гарантирано ще бъде сензационно изживяване в нощен клуб.
 
Не може и няма нужда да описваме с подробности всичко ново и интересно, което ще изумява, радва и забавлява пасажерите на новия кораб. Просто резервирайте круиз за себе си, близки и приятели и вижте сами за какво става дума.
 

ХРАНЕНЕТО НА БОРДА

В круизната индустрия храната заема особено важно място и всяка уважаваща се компания полага изключителни старания да осигури приятна обстановка за гостите си, вкусна и разнообразна храна, както и богат избор от напитки – вина, бири и пр., които се сервират с храната в ресторантите. NCL е компания без аналог в избора, който предоставя на гостите за хранене по корабите си – поне три основни ресторанта, в които храната е включена в цената на круиза, плюс няколко специализирани ресторанти – френски, италиански, бразилски и др., в които се изисква заплащане на допълнителна такса. На борда на NORWEGIAN PRIMA броят на ресторантите далеч надвишава броя на пръстите на двете ръце.
 


Освен основните ресторанти, предлагащи изискана вечеря в приятна и удобна обстановка с богато меню и свежи вкусове,  интерес представляват буквално всички останали ресторанти – да не ги изброяваме, но все пак:  Cagney's Steakhouse (любим на автора) – класически американски стек хаус, където ще ви сервират сертифициран Angus Beef® и къде ще се насладите на пържени картофи с пармиджано и трюфели; футуристичния донякъде FOOD REPUBLIC, където може да направите околосветско кулинарно пътешествие; японския HASUKI, в който умели готвачи ще приготвят поръчаната храната буквално пред погледа ви. PALOMAR пък е мястото за среща на любителите на морска храна… И на PRIMA е помислено за „вечно гладните“ пасажери –има местенца, където човек може да похапне без значение кой час на денонощието е. Точно за тези хора е денонощния The Local, където може да се поръчат класическите „Fish’n Chips”в комбинация с наливна бира, например. Това заведение се намира на т. нар Ocean Boulevard и има маси както отвън, така и на закрито.
 
   

 
За баровете на борда ще споменем само че са 19 на брой, но дори няма да се опитваме да откроим някой от тях – до един са интересни и ще привлекат вниманието дори на заклет трезвеник. Все пак, може би е добре да споменем за Humidor Cigar Lounge, където човек може спокойно да изпуши хубава пура с добро питие в ръка в подходяща обстановка. Това е за сведение на пушачите, чиито територии на круизните кораби, а и не само, в последните десетилетия силно се стесниха.

ЗА КАЮТИТЕ И АПАРТАМЕНТИТЕ НА NORWEGIAN PRIMA

Без съмнение, денят и вечерта на борда са изпълнени с емоции и забавления, но рано или късно идва моментът, когато човек трябва да се прибере в каютата или апартамента си за сън и отмора.
Има една категория пасажери, които са склонни към известни компромиси при настаняването, но предпочитат да отделят повече средства за брегови екскурзии в пристанищата по маршрута. Има и такива, които за нищо на света не желаят да се лишат от лукс и удобства, а най-малко когато са на морски круиз. На Norwegian Prima и едните, и другите ще намерят подходящ „подслон“.
 
   


Бюджетните вътрешни каюти предлагат всъщност всички удобства, които са необходими за нормалното протичане на пътешествието. Изчистеният и олекотен интериорен дизайн дава усещането за уют, дори за простор. Важна подробност: към вътрешните каюти се причисляват и т.наречените студия, предназначени за соло-пасажерите. Цените на студията са далеч по-щадящи в сравнение с цената на двойна каюта за единично ползване. Удобно и практично!
Към бюджетните категории каюти се причисляват и тези с прозорец или илюминатор. Предимството при тях в сравнение с вътрешните е, че обитателите по-лесно се ориентират ден ли е, нощ ли е, слънчево ли е или не съвсем.
 


Настаняването в каюта с балкон е класическия вариант на пътуване и за топли, и за по-прохладни дестинации. Този тип каюти са преобладаващи на модерните кораби, строени след 2010 година. Така е и на Norwegian Prima. Тук обаче квадратурата на този тип каюти варира от 21 до 33 кв.м., а на верандите от 4 до 9 кв.м., което определено е характерно за корабите от премиум сегмента.
 


А сега ще се пренесем там, където се настаняват тези хора, които са слушкали и папкали когато са били малки деца – The Haven - VIP зона, обособена в най-горната част на кораба, с най-богато оборудваните и обзаведени апартаменти. На гостите се предлага 24-часово обслужване от иконом, обслужване от консиерж и ред други услуги и удобства. Зоната разполага със собствен плаж и собствен ресторант. Достъпът до The Haven, естествено, е ограничен. И за да допълним картинката ще кажем, че апартамент от категорията The Haven Premier Owner's Suite with Large Balcony е с големина 195 кв.м. и веранда 76 кв.м., и в него могат да се настанят 8 човека. Ако се интересувате за цените, значи този апартамент не е за вас.
 
  

И най-после стигаме до въпроса „А къде ще плава този кораб?“