Събота, 07 Сеп 2024
        
Новини Речни круизи

Градинско парти на Виенския икономически форум ще се състои на круизен кораб Дюренщайн

   

  БТА

Двадесет и трето поред Градинско парти на Виенския икономически форум (Vienna Economic Forum - VEF) ще се проведе на круизен кораб в съорганизация с Европейски форум Вахау (Europa Forum Wachau - EFW). Събитието е планирано за 21 юни, информира здравният сайт на българите в Австрия Sanus et Salvus

Градинското парти се провежда традиционно в австрийската столица, като първото му издание беше в градината на българската резиденция във Виена през лятото на 2002 г. по идея и организация на тогавашния български посланик д-р Елена Кирчева.

Тазгодишното издание по време на круиз на кораб “Дюренщайн” по река Дунав в долината Вахау съвпада с деня на лятното равноденствие и е резултат от желанието за сътрудничество между VEF и EFW, отбелязва изданието.

Сред участниците ще има представители на Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Молдова, Румъния, Северна Македония, Словения, Турция, Украйна, Хърватска и Черна гора.

„Събитията с предимно социален характер също са част от дипломатическия инструментариум за постигане на разбирателство и по-добро опознаване и сближаване на страните от региона и ние се радваме на голям интерес, обичаност и популярност на тази ежегодна лятна среща под открито небе”, споделя учредителят и генерален секретар на Виенския икономически форум д-р Елена Кирчева.

Очаква се и тази година посолствата на отделните страни да не спестят усилия, за да покажат на гостите своите регионални кулинарни умения и музикални предпочитания на борда на круизния кораб, който ще даде платформа за изява и на много високопоставени представители на политиката и икономиката както от Австрия, така и от държавите по Дунава, и тези от Централна и Югоизточна Европа.

Традиция е на празника отделните страни да се представят както с млади и успешни музикални таланти, доказали се в Австрия, така и с прочутите си национални танцови трупи.

В рамките на културно-музикалната програма тази година ще звучат отново част от опери, виртуозни изпълнения на цигулки, пиано, акордеон и саксофон, а фолклорни състави ще представят народни танци от различни кътчета от Адриатика до Черно море. По традиция вечерта ще се закрие с българско хоро, което този път ще се извие на борда на кораба. Следващото издание на Виенския икономически форум ще бъде на 4 ноември 2024 г. в сградата на “Дома на Инженерите” във Виена.



  Последни новини
  Анкета

Къде почивахте през лятото?


Резултати