Четвъртък, 19 Сеп 2024
        
Кораби Новини

Какви са зелените круизни кораби?

   
Какви са зелените круизни кораби?

През януари най-големият круизен кораб в света отплава на своето седемдневно първо плаване от пристанището на Маями. Плавателният съд, наречен Icon of the Seas, струва на Royal Caribbean 2 милиарда долара, има 18 палуби, седем плувни басейна и повече от 40 ресторанта, барове и шезлонги. Той е по-дълъг от Айфеловата кула и около пет пъти по-голям от Титаник, пише BBC.

Корабът се захранва с втечнен природен газ (LNG), който Royal Caribbean описва като „най-чисто горящото налично корабно гориво“. Но природозащитниците казват, че LNG вреди на климата, защото изпуска замърсяващ метан в атмосферата, който е около 80 пъти по-мощен от въглеродния диоксид (CO2) за период от 20 години.

Въздействието на индустрията върху естествения свят ще расте само с круизни бумове. Продажбите на билети за круизни кораби през 2024 г. достигнаха исторически връх. До края на годината се предвижда 360 круизни кораба да превозят общо 30 милиона пътници, което е увеличение от 9,2% в сравнение с 2019 г., преди да удари Covid-19.

„Проблемът е, че броят на круизните кораби продължава да расте и размерът на тези круизни кораби също продължава да расте“, казва Констанс Дайкстра, активист в кампанията за корабоплаване в неправителствената организация Transport & Environment. Това ще доведе до повече замърсяване на въздуха и океана, добавя тя.

Много круизни компании започнаха да рекламират своите зелени акредитиви. Но Дейкстра и други активисти казват, че малцина намаляват екологичния си отпечатък достатъчно бързо.

Круизно замърсяване

Голям круизен кораб може да използва до 304 593 литра корабно гориво на ден, според анализ на Университета на Колорадо Боулдър. Корабните горива са варианти на генериращи емисии изкопаеми горива и следователно имат висок въглероден отпечатък. Круизите също са особено въглероден интензивен начин за пътуване в сравнение с много други видове почивка.

И не само затоплящият атмосферата CO2 е проблемът. 218-те круизни кораба, опериращи в Европа през 2022 г., са отделили повече серни оксиди (SOx) от един милиард коли, или 4,4 пъти повече от всички автомобили на континента, според допълнителен анализ на неправителствената организация Transport & Environment. SOx може да навреди на дърветата чрез намаляване на растежа и да допринесе за киселинните дъждове, които могат да увредят чувствителните екосистеми. Излагането на замърсителя може също да увреди човешката дихателна система и да причини проблеми с дишането.

Продължаваме да предупреждаваме хората: „Ако сте загрижени за околната среда, може би помислете за друг вид ваканция“, казва Марси Кивър, директор на програмата за океаните и плавателните съдове в Friends of the Earth.

Но дали круизът е по-лош от летенето?

Дори най-ефективните круизни кораби отделят повече CO2 на пътник-километър, отколкото пътнически самолет, според анализ на Международния съвет за чист транспорт (ICCT), базирана в САЩ организация с нестопанска цел.

Отпадъците са друг основен проблем. Повече от 31 милиарда литра токсични отпадъци бяха изхвърлени край западното крайбрежие на Канада от круизни кораби, пътуващи до и от Аляска през 2019 г.

Освен това шумовото замърсяване от корабите вреди на морския живот. Проучване от 2012 г. установи, че шумът от среден обхват от сонарите на корабите се припокрива с обажданията на сините китове един към друг, което ги принуждава да повтарят гласовете си и нарушава комуникацията им.

Почистване на круиз

Пристанищните градове започват да предприемат мерки срещу круизните кораби на фона на нарастващите опасения за здравето и околната среда. През 2021 г. Венеция забрани на круизни кораби да влизат в историческия й център, ограничавайки ги до индустриалното пристанище в отговор на искане от културния орган на ООН ЮНЕСКО поради замърсяването на круизите, което уврежда историческите сгради. Амстердам и Барселона също забраниха круизните кораби от своите центрове, в опит да ограничат замърсяването и свръхтуризма.

Това е индустрия, която минава под радара, когато става въпрос за регулиране“, казва Кивър. „Сега виждаме как общностите се противопоставят на круизните кораби и казват, че „замърсяването на околната среда и количеството пътници, които водите тук, са твърде много.“

Круизните компании започнаха да въвеждат мерки за подобряване на своите показатели за устойчивост, като преминаване към по-енергийно ефективни уреди и двигатели, свързване към брегово захранване, докато сте в пристанището, прилагане на схеми за рециклиране и намаляване на пластмасата за еднократна употреба на борда.

Но необходимостта да се откаже от замърсяващите изкопаеми горива е това, което вероятно представлява най-голямото предизвикателство за индустрията.

Много круизни компании са започнали да управляват своите кораби с LNG, рекламирайки го като най-чистата, мащабна алтернатива на по-замърсяващия корабен дизел. Между 2023 г. и 2028 г. 60% от новите кораби, които трябва да отплават, ще разчитат на LNG гориво за основното си задвижване, според Международната асоциация на круизните линии.

Carnival Corporation, един от най-големите круизни оператори в света, разчита на LNG, за да намали своя въглероден отпечатък. Компанията има за цел да намали своя въглероден интензитет – количеството CO2, отделяно на морска миля – с 20% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2019 г. В момента има девет кораба за втечнен природен газ в експлоатация, като са направени поръчки за още четири.

„Има ограничение докъде можем да стигнем с мерките за ефективност“, казва пред BBC вицеадмирал Бил Бърк, главен морски офицер в Carnival Corporation. „Вероятно сме в ситуация, в която ще получим само 20-30% от общото ни намаляване на емисиите чрез мерки за ефективност.“

В крайна сметка се нуждаем от нови горива и в момента най-доброто гориво, което е лесно достъпно, е LNG.“

Но други не са съгласни, че LNG е решението на проблема с климата на круизните кораби. „LNG не е преходно гориво“, казва Кивър.

Въпреки че LNG корабите отделят около 25% по-малко CO2 от конвенционалните корабни горива, те имат допълнително вредно въздействие върху климата, тъй като отделят метан, казват активистите. „Метанът има катастрофално въздействие по отношение на глобалното затопляне“, казва Дейкстра. Парниковият газ се разгражда в атмосферата само за 12 години, което е много по-бързо от вековете, необходими на CO2 – но метанът също е около 80 пъти по-мощен за период от 20 години.

Според анализ на Transport & Environment, един от първите британски круизни кораби, задвижвани с втечнен природен газ, Iona на P&O, е отделил толкова метан през 2022 г., колкото 10 500 крави за една година. Говорител на P&O каза пред BBC по това време, че "LNG има много по-ниски общи емисии на парникови газове в сравнение с конвенционалните горива, дори като се вземе предвид приплъзването на метан."

„Дори и при изпускане на метан, отпечатъкът на парникови газове от LNG е по-добър от корабното гориво“, казва Бърк. „Това е най-доброто гориво днес.“

Transport & Environment отбелязва, че никой не знае истинската степен на емисиите на метан от корабите, задвижвани с LNG, тъй като данните не са налични.

Надпреварата за смяна

Независимо дали втечненият природен газ е подобрение на корабния дизел или не, в крайна сметка са необходими устойчиви горива, които отделят малко или никакви парникови газове, за да се декарбонизира корабоплаването и да се постигне целта за 2050 г. на индустрията за нулево нетно гориво, казват експерти. Но кое гориво може да направи това в мащаб, остава за дебат.

В по-широкия сектор компаниите инвестират във водород, метанол и амоняк като горива за корабоплаване на бъдещето.

Контейнерният гигант Maersk разчита на метанол, за да постигне целта си за нетно нула до 2040 г. Метанолът може да бъде нисковъглеродно гориво, когато се произвежда от устойчива биомаса или използва възобновяема електроенергия за разделяне на водата на кислород и водород, след което се комбинира с CO2, за да се образува метанол. Той може да намали емисиите на CO2 с до 95% и емисиите на азотен оксид с до 80%, според Methanol Institute, индустриална организация. Някои обаче твърдят, че зеленият метанол не е правилното гориво за декарбонизиране на корабоплаването, тъй като производството е енергоемко и все още води до емисии на CO2.

Друга алтернатива е зеленият амоняк, произведен чрез електролиза на вода с възобновяема електроенергия. Анализът на Института за промяна на околната среда към Оксфордския университет установи, че зеленият амоняк, който не отделя CO2 при изгаряне, но произвежда емисии на азотен оксид, може да декарбонизира 60% от глобалното корабоплаване, когато се доставя само в 10-те най-големи регионални пристанища за гориво.

Но Международната асоциация на круизните линии (CLIA), търговската организация за круизната индустрия, казва, че алтернативните горива като метанол и амоняк не са жизнеспособни опции.

В момента няма налични устойчиви алтернативни горива в мащаб, за да се постигнат амбициите на за декарбонизация“, казва Анди Хармър, управляващ директор на CLIA UK and Ireland. „CLIA призовава правителствата да помогнат за ускоряване на прехода, като поставят по-амбициозни производствени цели, особено за синтетични и биогорива.“

Бърк казва, че докато метанолът е горивото, за което хората често говорят, той е по-скъп и не е лесно достъпен. „Днес няма зелен метанол“, добавя той, като отбелязва, че повечето метанол в момента се произвежда с помощта на природен газ, а не с възобновяема енергия.

Процесът за производство на зелен метанол е сложен: CO2 трябва да бъде уловен от атмосферата чрез технология, която все още се появява, скъпа и все още недоказана в мащаб.

Въпреки това, другите зелени горива, които се предлагат, също предизвикват други опасения. Амонякът е силно токсично, корозивно и запалимо гориво, според Global Maritime Forum, организация с нестопанска цел, базирана в Дания. „Амонякът е токсичен“, казва Бърк. „Това не е най-доброто гориво за круизи.“

Захранване на батерии

Норвежката круизна компания Hurtigruten се фокусира върху различна технология за захранване на своите кораби: батерии. Компанията има за цел да пусне круизен кораб с нулеви емисии до 2030 г., който ще се захранва от 60MW батерии и огромни, прибиращи се слънчеви платна, като част от своята инициатива „морска нула“.

Използваме усъвършенствани батерии и соларни технологии заедно със старомодните технологии: платна“, казва Хеда Фелин, главен изпълнителен директор на компанията. „Имаме слънце 24 часа в денонощието през лятото в Норвегия и е много ветровито на брега, така че корабът е наистина пригоден за норвежкото крайбрежие.“

Четири от флотилията на Hurtigruten от девет круизни кораба вече имат хибридни двигатели, които могат да работят както с дизел, така и с батерии.

Но има ограничения за разстоянията, които батериите могат да захранват. Технологията работи добре за крайбрежни круизи Hurtigruten, тъй като „никога не сме на повече от шест часа път от пристанище“, казва Фелин. Но това не е практично решение за океански круизни кораби. „Ако пресичахме Атлантическия океан, батериите определено нямаше да бъдат обмислени“, казва Фелин.

Круизните компании, посещаващи уязвими от климата места, като Арктика, и водят хиляди туристи до отдалечени общности, носят отговорността да работят по-устойчиво, казва Фелин.

Но Фелин казва, че има надежда на хоризонта; новите технологии и горива ще помогнат за захранването на по-устойчиво бъдеще за круизните кораби. „Има няколко доказани и безопасни избора за бъдещето, което означава, че не е необходимо да имаме изкопаеми горива на нашите круизни кораби“, казва тя. „Това е надеждата за цялата круизна индустрия.“

Royal Caribbean не отговори на искането на BBC за коментар.