Четвъртък, 19 Сеп 2024
        
Кораби Новини

Зукърбърг с две мегаяхти до Неапол, подарил си ги за 40-ия юбилей

   
Зукърбърг с две мегаяхти до Неапол, подарил си ги за 40-ия юбилей

Марк Зукърбърг закотви двете си мегаяхти в пристанището на Кастеламаре ди Стабия, до Неапол. Това е вторият етап от ваканцията му в Италия.

Купената през май нова яхта Launchpad от милиардера е дълга 118 м и разполага с всички възможни удобства и луксове. Тя се съпътства навсякъде от другата яхта на милиардера Wingman, която е дълга 66 м.

Флотилията на основателя на „Мета" избра главния порт близо до Неапол,за да може да съзерцава красотите на града на Везувий със семейството си. Първата част от пътуването до Неаполския залив включи визита на археологическия парк в Помпей и вилите на Стабия. Зукърбърг пристигна в Неапол от тосканския остров Елба, а до него стигна от Палма де Майорка.

Главната яхта на милиардера наподобява по-скоро луксозен кораб и пътува под флага на Маршаловите острови. Изградена е през 2024 г. в холандските корабостроителници Feadship. Цената й е около 300 млн.долара. Това е подаръкът, който Зукърбърг си е направил за 40-ия рожден ден на 14 май.

Интериорът на кораба е дело на френската компания Zuretti Interior Design със седалище в Ница. Максималната скорост,която може да развие, е 37 км в час. На борда си яхтата може да приюти до 24 гости, докато екипажът се състои от 48 души. Корабът разполага и с баскетболно игрище. Съпътстващата яхта Wingman наподобява военен кораб и е изградена през 2014 г.пак в холандска корабостроителница. Тя обаче е купена „втора ръка" за 30 млн.долара. Има екипаж от 20 души и може да развие максимална скорост 46 км в час. Разполага и с писта за хеликоптер.

Главното пристанище на Кастеламаре ди Стабия е единственото в Италия, което може да приюти мегаяхти, по-дълги от 100 м, и да гарантира услуги за екипажите и гостите им.

Кметът на града Луиджи Вичинанца поиска да се отблагодари на милиардера, че е избрал пристанището за яхтите си. Според медиите градоначалникът подарил пакети с типичните сладкарски продукти на Кастеламаре - бисквитите, производство на Пепино ди Капуа.