Четвъртък, 19 Сеп 2024
        
Кораби Новини

Яхтено пътешествие за 1.4 млн. долара за седмица. Какво представлява?

   
Яхтено пътешествие за 1.4 млн. долара за седмица. Какво представлява?

78-метровата суперяхта Malia беше продадена през 2023 г. на цена от 120 милиона долара. Но тя може да бъде ваша за малка част от тази цената – за 930 хил. на седмица.

При много чартъри на големи яхти обаче допълнителните такси – за гориво, храна, напитки, такси за яхтено пристанище, дейности на сушата и специални заявки – обикновено увеличават първоначалната цена с 35%.

Круизът в Европа също добавя данък върху добавената стойност от около 20% от основната такса, но това може да варира в зависимост от държавата. Бакшишите за екипажа също са между 10% и 20% от чартърната такса.

Прибавяйки всичко това, като цяло една седмица круиз по Френската Ривиера с Malia струва зашеметяващите 1 441 500 долара.

За тази цена Malia води гостите на необикновени обиколки из Средиземно море, от Монако до Италианската Ривиера, обикаляне на острови от Сардиния и островите Мадалена със спирки в емблематични френски центрове като Сен Тропе.

До 12 гости могат да спят в осемте стаи на яхтата, включително главен VIP апартамент, всички оборудвани с луксозни собствени бани.

„Спалните са сравними с хотелските стаи. Не се чувствате като на яхта“, каза Саша Уилямс, глобален чартърен маркетинг директор в Northrop & Johnson, брокерът на Malia. „Все едно си в плаващ хотел.“

Основната палуба разполага със салон с бар и трапезария, осветени от прозорци в цяла височина, както и салон на горната палуба, включващ впечатляващ стъклен полилей и обширна аудио-визуална система.

Палубите са свързани с асансьор.

Подобно на хотел, яхтата разполага с фитнес и спа център, последният със стая за масаж, сауна и турска баня.

„На яхта с такъв размер става все по-популярно да има турска баня, парна баня или сауна“, каза Уилямс. „Уелнес определено е силна тенденция на всички яхти сега. Спа терапевтът на борда извършва всякакъв вид процедури, не само масажи и процедури за лице, но и всички неща, свързани с красотата. Можеш да прекараш цял ден в това пространство.

Има също инфинити басейн със стъклени ръбове на главната палуба и джакузи със стъклено дъно на слънчевата тераса, плюс театър на открито.

Оферти и играчки

Пътуващите могат да платят седемцифрена сума за една седмица на тази яхта, но малцина остават на нея през цялото време.

Malia идва с допълнителни плавателни съдове за отдих, включително няколко тендера, които гостите могат да вземат до брега.

Снимки: Northrup & Johnson

Те могат също така да предприемат пътуване за дълбоководен риболов с тендер за спортен риболов на Malia. Освен това екипажът може да отведе гости под вода в подводница с форма на акула, направена от Seabreacher, която побира един пилот и един пътник.

„Риболовният тендер е доста уникален, особено в Средиземно море, където спортният риболов не е голяма работа. Но си представете колко готино би било просто да изведете децата следобеда и да отидете да хванете риба“, каза Уилямс.

Членовете на екипажа могат също да научат гостите да използват моторни сърфове Fliteboard и да изследват под водата със Seabobs. Тези, които искат да се отпуснат, могат да се насладят на приятни разходки на слънце.

Инвентарът на Malia включва също джетове и водни ски, както и падълбордове, уейкбордове, каяци и надуваема катерушка с пътека.

„Собственикът на яхтата я е предвидил да е за забавления. Той искаше да се увери, че ще удовлетвори всяка възможна заявка на гост“, каза Уилямс.

Капитан и екипаж

Част от цената на чартъра отива за плащане на 21-членния екипаж, който включва капитан, инженери, екипи, грижещи се за гостите и няколко готвачи. Някои членове на екипажа служат и като лични треньори и имат музикални умения, за да забавляват вечер.

„Гостите може дори никога да не видят някои от членовете на екипажа, като инженерния екип“, каза Уилямс. „Има хора, които работят през нощта, за да гарантират безопасността на гостите. Някои ще бъдат по-ангажирани с навигацията и планирането и организирането на котвени места в пристанищата. По-възрастният вътрешен екип също ще води счетоводството, тъй като се харчат много пари, за да се гарантира, че всички ще си прекарат страхотно.“

„Най-добрият начин, по който мога да ги опиша, е като лебеди“, каза Уилямс. „Те просто се плъзгат наоколо.“

Маршрутите на Malia са „хипер подробни“, каза Уилямс. Брокерът на яхтата и капитанът се договарят за маршрут, който отчита предпочитанията на гостите, условията на морето и прогнозите за времето.

Но капитанът може също да обмисли искания за промяна на графика по средата на чартъра – например, ако гостите се наслаждават на определено местоположение и искат да останат по-дълго, каза Уилямс: „Това е красотата на наемането на яхта.“

Кой резервира ваканции като тази

Гостите на Malia обикновено са от Северна Америка, Европа и Близкия изток, каза Уилямс.

Обикновено те са натрупали богатството си в изключително нишови сфери на бизнеса, каза тя. „Винаги съм бил изненадан от някои от северноамериканските клиенти за това как са генерирали това количество богатство от продажба на артикули, които могат да изглеждат доста банални. Но предполагам, че размерът на страната означава, че можете да станете много успешни, продавайки нещо толкова просто като яйца или винтове“, каза тя.

„Понякога ще видите принципала – лицето, което плаща сметката – да наема Malia за няколко седмици и да кани различни групи през това време. Една седмица те ще бъдат с приятелите си, а след това приятелите ще продължат напред и след това семейството им ще се присъедини, а след това родителите им.

Най- много гости резервират яхтата за семейни ваканции и празненства, каза тя.

„Те може да празнуват рожден ден или годишнина от сватбата, или просто семейна среща. На яхта с размерите на Malia можете да съберете бабите и дядовците, родителите и децата.”