Четвъртък, 19 Сеп 2024
        
Дестинации Новини

Бордо настоява за забрана на круизни кораби в центъра на града

   
Бордо настоява за забрана на круизни кораби в центъра на града

Френският град Бордо отдавна е популярен като спирка на круизни кораби. Броят на корабите, които акостират в центъра на града, се е удвоил през последните 10 години, предава Евронюз.

Властите се стремят да намалят присъствието им в града. В момента най-много 40 кораба на година получават разрешение да спрат в Бордо.

Сега обаче кметът Пиер Хурмик заяви, че иска пълна забрана на круизните кораби в центъра на града. Решението му идва след многобройни оплаквания от страна на жителите, че корабите развалят красотата на града и замърсяват околната среда.

Засилващо се недоволство

Круизните кораби пътуват навътре от Атлантическия океан до Бордо през устието на река Жиронда и понастоящем им е разрешено да акостират в Порт дьо ла Люн.

Като се има предвид, че това място е в сърцето на историческия град и е част от обекта на световното културно наследство на ЮНЕСКО, властите в Бордо предложиха мястото за акостиране да бъде преместено на север в район по десния бряг на Гарона.

По този начин корабите ще бъдат разположени далеч от историческите места в центъра на града. Този ход идва след оплаквания, че корабите причиняват щети на околната среда и загрозяват гледката в стария град.

„Все повече и повече хора в Бордо са обезпокоени от пристигането на круизни кораби в центъра на града и това става все по-неприятно. Те действителнo изглеждат като плаващи сгради в някои от най-естетически приятните части на града“, казwа кметът Хурмик от Зелената партия.

Идеята за забрана среща съпротива

Пътниците на круизните кораби носят доходи на града, което означава, че предложението мястото за акостиране извън центъра е противоречиво.

Говорейки пред регионалния вестник Sud Ouest през юли, президентът на Търговско-промишлената камара на Бордо-Жиронд (CCI), Патрик Сегуин, заяви, че преместването на пристана на корабите ще има тежки последици за търговията в Бордо.

Пасажерите от круизовете пристигат в Бордо заради известното местно вино и харчат стотици на ден за закупуване на бутилки.

Жорж Симон, президент на асоциацията на търговците и занаятчиите в Бордо Mon Commerce, казва, че въпреки че подкрепя екологичните причини за този ход, той все още е загрижен.

„Ако туристите спират в Бордо, то е за да посетят Бордо. Не за да посетят празните кейове на няколко километра от центъра на града. Ще трябва да има някакво решение“, допълва той.

Местните власти казват, че ще има речен транспорт и автобусни услуги за превоз на пътници до центъра на града.