Петък, 20 Сеп 2024
        
Новини

Очакват се изключително високи нива на водата на Дунав и Одер

   


Днес се очаква пик на нивата на реките Дунав и Одер. Близо 2 милиона европейци са засегнати от наводненията през последните дни в Централна Европа. Броят на жертвите достигна 22, съобщава btv. „Очакваме изключително високи нива на водата, тъй като долното течение на река Одер в Полша достигна своя връх, както и долните течения на река Дунав в Унгария. Освен незабавен отговор и помощ, държавите членки могат също да обмислят да поискат финансова подкрепа от европейския фонд "Солидарност" след оценка на щетите“, каза вчера Янез Ленарчич, европейски комисар по хуманитарна помощ и управление на кризи.

Снимка: Ройтерс

„Уверявам всички в моята съпричастност. Моля се най-вече за тези, които загубиха живота си и за техните семейства“. Дъждът спря, но в Долна Австрия цели населени места все още са под вода. Наводнения парализираха речния трафик по Дунав. В Унгария ситуацията е подобна. Цяло село до границата със Словакия беше потопено от придошла вълна на водоем. Тежко остава положението и в Югозападна Полша близо до границата с Чехия.

Снимка: Ройтерс

Австрийското министерство на околната среда, защитата на климата и мобилността преустанови корабоплаването по австрийския участък на река Дунав до второ нареждане. В резултат на тази мярка, около 140 кораба - 70 товарни и 70 пътнически, са принудени да останат на място в различни пристанища по протежение на реката. Въпреки това, по-голямата част от пътниците са успели да слязат на брега. На този етап властите не са в състояние да прогнозират колко дълго ще продължи забраната за корабоплаване. Ситуацията се следи внимателно, като се очаква решение да бъде взето след анализ на развитието на хидрометеорологичните условия в региона.