Четвъртък, 19 Сеп 2024
        
Новини Речни круизи

Видин през очите на туристите от речните круизи

   
Видин през очите на туристите от речните круизи

Всеки, който е бил във Видин знае, че е малко, но чаровно градче, сгушено на брега на Дунав. През лятото то се превръща в истинска перла за туристите - български или чуждестранни, които акостират тук с големите круизни кораби. Всеки ден, през целия сезон, корабите превозват хора от различни краища на света – не само от Европа, но и от Америка, Азия и Австралия. Те идват с любопитство и желание да открият нови места и култури. Срещнахме в библиотеката Илияна Дамянова от София, която обожава Видин:

"Любимо място ми е и в един момент, когато спра да работя, ще съм тук, затова казвам и на властите, че трябва да е добре, когато се върна. Това е моето място...енергията. Има още какво да се направи, но тук е мястото на което се зареждам. Бях очарована от художествената галерия, от картините които има там и мисля, че е малко подценявана, туристи не се водят там, поне аз не съм видяла ... За Видин много неща могат да се кажат..."

Когато корабите спрат на видинското пристанище, туристите се отправят на организирана обиколка с местен гид. Те познават града и с радост споделят най-интересните истории и факти за всяко място, което посещават. 

Първата спирка почти винаги е средновековната крепост Баба Вида – символът на Видин. Туристите с любопитство се изкачват по старите каменни стъпала и от върха на кулите се наслаждават на прекрасната гледка към реката. След това ги водят към красивия музей "Конака", където могат да видят автентични предмети и експонати, свързани с историята на региона. 

След като разгледат музея, туристите често се разхождат из старите улици на Видин, където времето сякаш е спряло. Малките магазинчета и кафенета с открити маси им помагат да усетят местния уют. Някои си купуват сувенири, за да запазят спомен от града. Туристите снимат крепостта, реката, старите сгради и малките улички, сякаш искат да запечатат всеки миг. А местният гид разказва с ентусиазъм за историята и културата на Видин, като въвежда гостите в един свят, изпълнен с легенди и интересни случки. Така срещнахме група туристи, завърнали се от обиколка:

"Аз съм от Флорида, Съединените Американски Щати. Не съм чувал преди това за Видин. Харесва ми, много е красив. Бяхме на туристическа обиколка с гида тази сутрин, така че да, зная вече нещо за този град. Има много хубави места...Аз съм от Колорадо. Тук е прекрасно е. Наистина се наслаждаваме на мястото. Бяхме в парка, великолепно е, много е хубаво ... Имате много забавни имена. Ние сме от Съединените Американски Щати. Аз съм била и в София и на други места, на които не помня имената, но в едното имаше много хубав манастир. Ние акостирахме днес във Видин, който е много хубав и има доста неща за разглеждане. Бяхме до крепостта, разходихме се наоколо, до църквите и сега отиваме да пием кафе наблизо." 

Когато обиколката свърши, туристите се връщат на кораба с усмивка и благодарност. Видин е малък град, но оставя голямо впечатление и макар че пътуването им ще продължи, те отнасят със себе си частица от него.